Go Back
+ servings

Ganache

Ganache kun je verwerken in allerlei soorten lekkere toetjes en het is helemaal niet moeilijk om te maken.
Porties: 1 portie

Ingrediënten

  • puur: 100 ml slagroom en 100 gram pure chocolade
  • melk: 100 ml slagroom en 150 gram melkchocolade
  • wit: 100 ml slagroom en 200 gram witte chocolade

Instructies

  • Doe de stukjes chocolade in een hittebestendige kom. De slagroom verhit je in een pannetje, zodra het aan de randen begint te borrelen giet je de slagroom bij de chocolade. Roer met een spatel door tot alle chocolade is gesmolten.

Verwerking

  • Als je de ganache over een taart wilt gieten, voeg je een klein klontje boter toe. Dit zorgt ervoor dat de ganache mooi blijft glimmen wanneer hij gestold is. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het over de taart giet. Houd wel in de gaten dat hij voldoende vloeibaar blijft.
  • Je kunt ganache ook opkloppen tot een stevige vulling. Zet de kom in de koelkast, maar controleer wel af en toe en roer de ganache door. Als je te lang wacht wordt het mengsel te hard. Zodra het goed is afgekoeld, maar nog wel door te roeren is haal je de kom uit de koelkast. Met een mixer klop je de ganache op, het wordt een soort chocolade slagroom. Verwerk de crème gelijk, want het zal nu alleen nog maar steviger worden.
  • Ook heel lekker: truffels maken van ganache. Voeg dan een klein klontje boter toe aan de nog warme ganache en roer tot deze is gesmolten. Giet de ganache in een vorm en laat het in de koelkast volledig uitharden. Snijd er blokjes van en wentel deze door bijvoorbeeld, hagelslag, cacaopoeder of gehakte noten voor heerlijke chocoladetruffels.
Tips

Een paar voorbeelden van recepten waar ik ganache voor heb gebruikt:

zwarte kersen chocolade tartelette

hazelnoot chocolade truffels

Bewaren

Ganache kun je niet van tevoren maken en moet meteen verwerkt worden, tenzij je truffels maakt natuurlijk.