Go Back
+ servings

Panna cotta met aardbeien

Zelfgemaakte panna cotta kan heel erg lekker zijn. Zeker deze panna cotta met aardbeien. Wat een heerlijk dessert!
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 2 tl vanille extract
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Voor de topping

  • 200 gram aardbeien
  • 4 el water
  • 2 el fijne kristalsuiker

Instructies

  • Laat de blaadjes gelatine zo’n 5 minuten weken in een schaaltje koud water. In een pannetje breng je de slagroom aan de kook. Voeg de vanille extract en suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en voeg deze toe aan het slagroom mengsel. Blijf roeren tot de gelatine is opgelost.
  • Verdeel het mengsel over de vier schaaltjes. Ik gebruikte ramekins, maar je kunt vele soorten schaaltjes of potjes gebruiken. Laat de ramekins op het aanrecht staan tot het mengsel lauwwarm is, dek ze dan af met keukenfolie en zet ze in de koelkast. Laat ze hier minimaal 3 uur staan. Ik maakte ze zelf een dag van tevoren en liet ze een hele nacht in de koelkast staan.
  • De aardbeientopping is een soort coulis en is eenvoudig te maken. Snij de aardbeien in kleine blokjes en doe deze met het water en de suiker in een pan. Op een laag vuur verhit je de aardbeien, ze zullen uiteindelijk uit elkaar vallen en een soort aardbeiensaus worden. Roer regelmatig door. Op het eind kun je het geheel eventueel pureren met een staafmixer. Zelf vind ik een paar stukjes aardbei wel lekker, dus ik prakte alleen de grote stukjes aardbei fijner met een vork. Je kunt dit trouwens zowel warm als koud over de panna cotta gieten.
  • Om de panna cotta uit de schaaltjes te halen zet je een kommetje met heet (gekookt) water klaar. Doop de schaaltjes in het water zodat de buitenkant van de pudding als het ware smelt, houd ze niet te lang in het water. Draai de schaaltjes om boven een bordje en los de panna cotta uit hun vorm.
  • Serveer de panna cotta met de aardbeiencoulis.
Tips

Vind je het lossen uit de schaaltjes maar een gedoe? Je kunt ze ook gewoon in de schaaltjes serveren natuurlijk.

Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen houdbaar.