Ga terug
+ servings
Hamburgerbroodjes
Recept afdrukken
4.80 van 15 stemmen

Hamburgerbroodjes

Je zelfgemaakte hamburgers smaken natuurlijk het lekkerst op zelfgemaakte hamburgerbroodjes. Heel moeilijk is het gelukkig niet.
Porties: 8 broodjes

Ingrediënten

  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 50 ml lauwwarm water
  • 250 ml lauwe melk (kamertemperatuur)
  • 1 el neutrale plantaardige olie
  • 1 tl zout
  • 500 gram bloem

Voor de afwerking

  • 1 ei + 1 el water
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer met een spatel de natte en droge ingrediënten door elkaar. Zodra het meel plakkerig begint te worden kneed je het deeg met een (staande) mixer op een lage stand in 5-10 minuten tot een soepel deeg. Het deeg mag nog best een beetje plakken, maar moet wel makkelijk van je deeghaak afschuiven. Er moeten ook geen resten aan de zijkant van de kom blijven plakken. Voeg eventueel 1 el water bij een te droog deeg of 1 el bloem bij een te nat deeg per keer toe.
  • Haal het deeg als een bal uit de kom en vet de kom in met zonnebloemolie. Plaats de bal deeg terug in de ingevette kom. Dek deze af en laat minstens 60 minuten rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Sla de lucht uit het deeg en verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Hoeveel broodjes je eruit haalt hangt af van de grootte van je broodjes, als je kleine hamburgerbroodjes maakt kun je meer broodjes uit het deeg halen.
  • Maak kleine rondje balletjes van het deeg en duw deze daarna plat. Dek af met een schone theedoek en laat zo’n 45 minuten rijzen tot de broodjes opnieuw in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) en maak meng het ei en de eetlepel water samen om de broodjes mee in te smeren. Bestrooi de broodjes hierna met sesamzaadjes.
  • Bak de broodjes gaar en goudbruin in 18-20 minuten op 200 graden.
Bewaren
Als de broodjes zijn afgekoeld kun je ze ook net zoals gewoon brood makkelijk invriezen wanneer je ze niet gelijk wilt gebruiken.