Go Back
+ servings

Boterkoek brownie

Het lekkerste van twee werelden samen: boterkoek brownie. Dit recept is zonder twijfel een guilty pleasure waar je heel erg van kunt genieten.
Porties: 12 personen (vorm van 24-26 cm)

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 4 gram vanillesuiker
  • 1 ei (de helft is voor de boterkoek, de andere helft voeg je toe aan het browniebeslag)
  • mespuntje zout

Voor de brownielaag

  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 55 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 90 gram pure chocolade
  • 2 tl stroop
  • 1 ei + het halve ei van de boterkoek (in totaal dus 1,5 ei)
  • 1 tl vanille extract
  • 50 gram bloem
  • 15 gram cacao
  • ½ tl bakpoeder
  • mespuntje zout

Instructies

  • Begin met de boterkoek. Mix de boter en beide soorten suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Klop het ei los en voeg de helft van het ei en het mespuntje zout toe. Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed door het deeg heen.
  • Vet de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel, of een deegschraper, kun je het deeg mooi glad maken in de vorm.
  • Ga verder met het browniebeslag.
  • Smelt de boter, chocola, stroop en beide soorten suiker au bain marie. Laat het mengsel afkoelen.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille extract door elkaar.
  • Voeg het afgekoelde chocolade mengsel toe aan de eieren en meng dit tot een glad mengsel. Doe de bloem, cacaopoeder en bakpoeder bij elkaar in een kom en zeef dit bij het mengsel. Spatel tot een mooi egaal beslag.
  • Giet het beslag over de laag boterkoek en bak de boterkoek brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • De bovenkant van de brownie moet een dun knapperig laagje hebben.
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen te bewaren. In de vriezer blijft hij tot ongeveer een week goed.