Ga terug
+ servings

Gemarineerde saté spiesjes voor de bbq

Tijdens het barbecue seizoen kunnen deze smaakvolle gemarineerde saté spiesjes voor de bbq zeker niet ontbreken.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 350-500 gram kippendijfilets
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el sesamolie
  • 2 el ketjap manis
  • ½ el sojasaus
  • ¼ tl sambal (of meer als je van pittig houdt)
  • 1 teen knoflook (fijngeperst)
  • ¼ tl komijnzaad
  • ½ tl gemalen koriander
  • peper
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Was je handen met zeep en snijd de kippendijfilets op een aparte snijplank in stukjes van ongeveer ± 3 cm. Snijd eventueel wat van de witte stukjes weg als je hier niet van houdt. Was je handen opnieuw grondig met zeep.
  • Maak de marinade door de zonnebloemolie, sesamolie, ketjap manis, sojasaus, sambal, knoflook, komijnzaad en gemalen koriander in een middelgroot kommetje door elkaar te roeren met een vork of kleine garde. Zorg er voor dat de olie zich goed vermengt.
  • Kiep de kipdijstukjes in de marinade en voeg wat peper toe. Roer met een lepel of vork tot alle stukjes bedekt zijn met de marinade. Dek af met vershoudfolie en laat minstens een half uur in de koelkast staan, een paar uur marineren zorgt er echter voor dat de marinade goed in de kip kan trekken en heeft dus de voorkeur.
  • Rijg de gemarineerde kippendijstukjes aan, in water geweekte, houten prikkers. Ongeveer 3 stukjes per prikker is voldoende. Bestrooi de spiesjes eventueel met wat sesamzaadjes
  • Gril de spiesjes op een hete barbecue of in een hete pan voor 15 min. Keer regelmatig voor een gelijke bruining. In een pan kun je het vuur lager zetten zodra de het vlees is dichtgeschroeid. Op de barbecue zou je na 10 minuten de spiesjes al op gaarheid kunnen controleren.
  • Serveer de gemarineerde spiesjes voor de bbq met wat satésaus, een beetje kroepoek of houd het lekker simpel. Een fijn gesneden lente-uitje smaakt ook lekker over de vers gegrilde saté spiesjes.
Tips

Mocht je geen fan zijn van kip dan kun je ook prima stukjes varkenshaas marineren met deze marinade. Persoonlijk mijn favoriet, maar even geen optie tijdens m’n zwangerschap omdat ik de varkenshaas rosé het lekkerst vind. Varkenshaas hoef je minder lang te grillen. Hoe dan ook, deze gemarineerde saté spiesjes voor de bbq zijn zeker een goede keuze.

Bewaren

Gemarineerde rauwe kip is tot 2 dagen te bewaren in de koelkast. Bewaar uit voorzorg liever geen bereide kip dat is overgebleven van de barbecue. Dit heeft meestal te lang buiten de koelkast gestaan.