Go Back
+ servings

Zandtaartdeeg

Met dit basisrecept voor zandtaartdeeg kan je alle kanten op. Gebruik het bijvoorbeeld voor taartbodems, maar ook om koekjes mee te maken.
Porties: 25 cm taart

Ingrediënten

  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • half ei
  • snufje zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten tegelijk in een kom en kneed tot een stevig deeg. Als het nog wat kruimelig is, kneed je het deeg met de hand verder. Verpak het deeg in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Omdat je dit deeg meestal zult gebruiken als taartbodem, beschrijf ik deze werkwijze. Ik kom straks terug op andere toepassingen.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 5 mm dikte. Bekleed je bakvorm met het deeg en snijd de overtollige randjes weg.

Baktijd

  • Anders dan anders eindig ik dit recept niet met een baktijd en oventemperatuur. Die verschilt namelijk weer per recept. Soms bak je de bodem blind om hem later te vullen, soms bak je de vulling gelijk mee en dan zijn er ook nog de verschillende formaten van taart.
  • Gebruik daarom dit recept als basis voor allerlei soorten taarten, en volg het recept voor de tijd en temperatuur.
  • Om je toch een beetje een richtlijn te geven: wanneer ik deze bodem blindbak in een 25 cm vorm staat hij 30 minuten in de oven op 180 graden. 20 Minuten met de blindbakvulling en 10 minuten zonder. Kleine taartjes van ongeveer 10 cm bak je op deze manier 15 minuten met blindbakvulling op 180 graden en 5 minuten zonder de vulling.
Tips

Er zijn verschillende soorten blindbakvulling, in dit artikel staan alle mogelijkheden op een rij.

Wil je koekjes bakken van dit deeg? Bij een gemiddelde grootte bak je ze in 12-15 minuten op 180 graden.

Bewaren

Het deeg kun je goed verpakt in folie tot wel een week in de koelkast bewaren. In de vriezer is het tot wel 3 maanden houdbaar.

Als je de bodem zonder vulling bakt kun je ook die weer goed bewaren. Verpak de taartbodem in folie, zo blijft hij met gemak een kleine week goed. Dan kun je de vulling op een later moment maken.