Go Back
+ servings

Appel-kaneel kwarkcake

Appel en kaneel, een van mijn favoriete smaakcombinaties. Ik bak ieder jaar heel wat recepten met deze twee ingrediënten. Nu maakte ik een cake met kwark wat het extra smeuïg maakt.
Porties: 12 personen
voor een 20 cm springvorm

Ingrediënten

  • 220 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram kwark
  • 2 tl tvanille-extract
  • 4 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 275 gram bloem
  • 3-4 tl kaneel
  • 1-1,5 appel (Jonagold)
  • 2-3 el grove kaneelsuiker (optioneel)

Instructies

  • Mix boter en suiker romig. Voeg vanille-extract en eieren een voor een toe. Klop de kwark door het mengsel, het kan nu schiften maar dat komt straks helemaal goed.
  • Bakpoeder, baking soda, zout, bloem en kaneel voeg je tegelijk toe aan het mengsel, mix door tot deze zijn opgenomen.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Schil de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verdeel deze over het beslag. Strooi er eventueel nog wat grove kaneelsuiker over.
  • Bak de cake in 60-70 minuten op 160 graden gaar en goudbruin.
Tips

Als de cake na 60 minuten al goed gekleurd is, dek je de springvorm af met aluminiumfolie, zo gaart het baksel wel verder maar kleurt het niet meer.

Bewaren

De cake kun je goed verpakt 4-5 dagen buiten de koelkast bewaren. In de vriezer tot 3 maanden.