Ga terug
+ servings

Kerst boterkoek

Een speciale boterkoek voor de feestdagen. Gevuld met pistache, cranberry's en witte chocolade. Dat wordt smullen!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei (M)
  • 250 gram bloem
  • 1,5-2 tl gingerbread kruiden
  • snuf zout
  • 50 gram pistache nootjes fijngehakt
  • 50 gram cranberry's gedroogd
  • 50 gram witte chocolade fijngehakt
  • losgeklopt ei extra, voor insmeren

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout en gingerbread kruiden kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de nootjes, cranberry's en chocoladestukjes toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20x20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met een losgeklopt eitje en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed.