Ga terug
+ servings

Jan Hagel koekjes

Eén van de bekendste Hollandse koekjes zijn de Jan Hagel koekjes. Deze lekkernij met parelsuiker en geschaafde amandelen moet je zeker eens proberen!
Porties: 21 stuks

Ingrediënten

  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei geklutst (helft voor deeg, andere helft voor bestrijken)
  • 40 gram parelsuiker
  • 30 gram geschaafde amandelen

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg bloem, bakpoeder, zout, kaneel en het halve ei toe en kneed tot een stevig deeg.
  • Bekleed je bakplaat (ongeveer 40×25 cm) met bakpapier dat je op maat maakt. Leg het bakpapier op je werkblad en leg het koekdeeg erop. Rol het deeg uit tot het bijna net zo groot is als het bakpapier. Ik hield rondom ongeveer een centimeter vrij. Snijd het rondom vast bij zodat je lap deeg rechte randen heeft.
  • Leg het deeg met bakpapier en al op de bakplaat en bestrijk het met ei. Verdeel de parelsuiker en geschaafde amandelen over het deeg en druk eventueel zachtjes aan.
  • Bak de koek in ongeveer 20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte)goudbruin. In zijn geheel dus, je hoeft hem nog niet kleiner te maken.
  • Eenmaal uit de oven snijd je de koek met een scherp mes gelijk in kleinere koekjes. Laat ze even op de plaat rusten voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te laten koelen.
Bewaren

De koekjes zijn in een koektrommel minstens 2 weken houdbaar.