Ga terug
+ servings

Roze koeken

Roze koeken zijn natuurlijk een Hollandse favoriet. Deze lekkere cakejes met roze fondantglazuur zijn niet lastig te maken én erg lekker.
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (m)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout

Glazuur

  • 25 gram frambozen (vers of diepvries)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 el water

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig. Voeg een eitje toe en mix tot deze is opgenomen, voeg dan het tweede ei met vanille-extract toe, mix tot het een mooie egaal mengsel is.
  • Als laatst voeg je het zelfrijzend bakmeel met de snuf zout toe, mix tot het meel is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over 12 cupcake vormpjes, ik gebruikte zelf siliconenvormpjes. Als je ze in een metalen/aluminium vorm bakt, vet die dan even in en bestuif hem met bloem.
  • Bak de cakejes in 15 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de cakejes helemaal zijn afgekoeld, maak je het glazuur. Doe de frambozen in een zeefje en druk met een lepeltje of spatel al het vocht eruit. Je wilt alleen het frambozensap gebruiken voor je glazuur, pitjes daarin zijn niet lekker.
  • Voeg het frambozensap toe aan de poedersuiker en roer goed door. Je wilt een stevig glazuur, maar het moet wel een beetje vloeibaar zijn. Wanneer het glazuur nog te dik is, voeg je het kleine beetje water toe.
  • Doop de cakejes in het glazuur en laat ze staan tot het glazuur een beetje is uitgehard. Onthoud dat dit glazuur altijd nog een beetje zacht zal blijven.
Bewaren

De roze koeken bewaar je in een afgesloten trommel, daarin blijven ze een kleine week goed