Ga terug
+ servings

Pavlova

Met pavlova kun je alle kanten op. Je kunt het zo gek niet bedenken! Maar dan is het natuurlijk wel handig als je beschikt over het basisrecept voor pavlova. Smullen maar!
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl maïzena

Instructies

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker, citroensap en maïzena stijf. De basis is nu klaar, onderstaand leg ik uit hoe je hier een grote pavlova of juist meerdere kleine pavlova’s van kunt maken.

Grote pavlova's

  • teken een cirkel van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Draai het vel om en verdeel het schuim binnen de lijntjes. De randen mogen iets hoger zijn dan het midden.
  • Bak de pavlova in ongeveer 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte)

Kleine pavlova's

  • Verdeel 8 gelijke hoopjes schuim op bakplaten die je met bakpapier bekleed. Je kunt cirkels tekenen, maar de kleine pavlova’s maak ik zelf altijd meer op gevoel. Met een lepel maak je ze iets ronder, maar ook een klein kuiltje in het midden. Dat is straks handig bij het vullen.
  • Bak de kleine pavlova’s in 1,5 tot 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).

Vullingen en toppings

Tips

  • Tip: Belangrijk is dat het bakpapier loslaat van de pavlova, probeer hem na het bakken maar eens voorzichtig te verwijderen. Doe dit voorzichtig, want het midden zal altijd zacht blijven, je wilt niet dat hij breekt.
Bewaren

De losse pavlova(‘s) kun je 3-4 dagen van tevoren maken, bewaar ze in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je vaak ook prima voorbereiden, kijk even in het recept hoe lang dit van tevoren kan. Eenmaal af kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Tot serveren bewaar je de pavlova in de koelkast. Zelf laat ik hem hier hooguit een paar uur staan.