Go Back
+ servings

Basisrecept zoete broodjes (rolls)

Met zoete broodjes (rolls) kun je alle kanten op. De meest bekende roll is de cinnamon roll. Met dit basisrecept voor zoete broodjes maak jij de lekkerste rolls!
Porties: 9 rolls

Ingrediënten

  • 7 gram droge gist
  • 60 ml warm water
  • 125 gram suiker
  • 120 ml melk
  • 115 gram boter
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 400 gram bloem + extra

Instructies

  • Los het gist en een snufje van het suiker op in 60 ml warm water. Laat dit kort staan. Na een paar minuten zullen er allemaal belletjes ontstaan, een teken dat de gist is geactiveerd. Verwarm tegelijkertijd de melk en boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Zodra de boter is gesmolten haal je de pan direct van het vuur. Laat enigszins afkoelen.
  • In een kom voeg je het gistmengsel, de rest van de suiker, zout, ei, het afgekoelde botermengsel, en de helft van het bloem samen. Mix tot een egaal mengsel. Voeg dan de rest van het bloem toe, mix tot een mooi deeg begint te vormen.
  • Kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten. Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen en kneed nogmaals een paar minuten. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en zet minstens 1 uur op een warme plaats weg tot het mooi gerezen is.
  • Het deeg kun je hierna vullen zoals jij dat wilt. Rol het deeg uit tot een rechthoek en smeer je vulling hierover uit. Rol op en snijd in 9 (of meer) gelijke stukken. Plaats in een ingevette ovenschaal of bakvorm en bak in een voorverwarmde oven van 180 °C in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Rolls zijn extra lekker als je ze nog voorziet van een topping zoals glazuur of gesmolten chocolade.

Tips

LET OP: De vulling kan de baktijd beïnvloeden. De hierboven aangegeven oventijd is een richtlijn voor het basisrecept.