Ga terug
+ servings

Hazelnoot-schuimtaart

Misschien wel één van de lekkerste hazelnoottaarten ooit: de hazelnoot-schuimtaart. Maak deze heerlijke taart voor een verjaardag, moederdag of een andere feestdag.
Porties: 12 personen
VOOR 10-12 PERSONEN

Ingrediënten

Plakken schuim

  • 150 gram hazelnoten
  • 6 eiwitten (ongeveer 200 gram)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker

Vulling en decoratie

Instructies

  • Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en schuif ze 10-12 minuten in de oven op 180 °C (boven- en onderwarmte). Als je hazelnoten nog een vliesje hebben, wrijf je ze tussen een schone doek heen en weer zodat deze loslaten. Laat de hazelnoten afkoelen en vermaal ze dan tot kleine stukjes
  • In een vetvrije kom klop je de eiwitten met de suiker tot er stijve pieken ontstaan. Voeg de poedersuiker toe en mix deze er rustig doorheen. Je wilt dat de stijve pieken behouden blijven. Spatel als laatste de hazelnoten door de meringue.
  • Je hebt 3 dikke of 4 dunne platen hazelnootschuim nodig, kies wat jij lekker vindt. Maak dan van het schuim 3 of 4 cirkels van ongeveer 20 cm in doorsnede. Ze zullen in de oven nog iets uitlopen.
  • Bak de schuimplaten in 1,5 – 2 uur op 120 °C (boven- en onderwarmte).
  • Draai voorzichtig een schuimplaat om en kijk of je het bakpapier makkelijk van de onderkant kunt halen. Als dit nog wat blijft plakken hebben ze meer tijd nodig in de oven. Draai eventueel de temperatuur een klein beetje omhoog.
  • Terwijl de schuimplaten gebakken worden maak je de mokkacrème volgens recept. Als die klaar is en de plakken schuim zijn afgekoeld kun je de taart opbouwen.

Taart opbouwen

  • Leg een plak schuim op een bord op plateau en smeer er een dun laagje mokkacrème op. Leg de volgende plak schuim erop en vul deze op dezelfde manier, ga zo door tot je eindigt met de laatste plak schuim. Smeer de taart rondom af met een laagje van de crème. Ikzelf hield de bovenkant vrij, maar smeer dit gerust ook af als je dat leuk vindt. Zorg wel dat je voldoende crème overhoudt voor de toefjes.
  • Met de nougatine versier je de onderste rand van de schuimtaart. Je kunt het er met een theelepeltje langs laten vallen, het blijft vanzelf plakken. Met meer nougatine kun je ook de gehele zijkant bedekken als je dat wilt.
  • Schep de overige mokkacrème in een spuitzak met kartelvormige spuitmond en spuit rondom kleine toefjes op de taart. Plaats op elk toefje een hazelnoot.

Tips

  • Tip: Let op dat je de hazelnoten niet te lang vermaalt, want dan komt de olie los en krijg je een hazelnootpasta.
  • Tip: Om de plakken schuim knapperiger te houden, kun je ze insmeren met een laagje gesmolten chocolade. Zo kan het vocht van de crème niet in het schuim trekken. En het is natuurlijk ook heel erg lekker.
Bewaren

De taart bewaar je goed afgedekt in de koelkast, hier kun je hem zo’n 2 dagen bewaren. Houd er wel rekening mee dat de plakken schuim wat zachter zullen worden. De schuimplaten kun je overigens ook prima voorbereiden, die kun je los rustig een week bewaren op een droge plek.