Ga terug
+ servings

Friese dumkes

Friese dumkes zijn om te smullen! Deze brosse kruidige koekjes met hazelnoot en anijs smaken heerlijk bij de koffie of thee.
Porties: 50 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 tl kaneel
  • ¾ tl gember (poeder)
  • ¾ tl anijszaad (gemalen)
  • 1 tl anijszaad (heel)
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 80 gram hazelnoten
  • 90 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers (M)
  • 2-3 tl water of melk (optioneel)

Instructies

  • Rooster de hazelnoten op een bakplaat in de oven. Ik deed dit op 180 graden, na zo’n 10 minuten waren ze goed. Laat ze afkoelen en hak ze dan fijn.
  • In een kom voeg je bloem, zout, kaneel, gember en beide soorten anijszaad samen. Kun je in de winkel geen anijszaad vinden (zoals ik), verdubbel dan de hoeveelheid gemalen anijszaad. Roer deze ingrediënten vast door elkaar met een spatel.
  • Voeg dan de suiker, fijngehakte hazelnoten, boter en eidooiers toe. Kneed tot een stevig koekdeeg. Blijft het nog wat droog? Voeg dan beetje bij beetje wat water of melk toe tot er een mooi deeg ontstaat.
  • Rol het deeg ui tot het ongeveer 1 cm dik is. Met een mes of pizzaroller snijd je vervolgens dumkes van ongeveer 2 x 5 cm groot. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de Friese dumkes in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat ze een aantal minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen.

Tips

  • Bewaren: De koekjes kun je bewaren in een trommel, hier blijven ze zeker een week goed.