Ga terug
+ servings

Appelcake met citroencrème en rood fruit

Deze appelcake met citroencrème en rood fruit is een heerlijke fruitige taart. De taart is ook nog eens ontzettend fotogeniek. Het oog wil natuurlijk ook wat!
Porties: 10 personen
Voor een 15 cm taart

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 2 tl vanille-extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 appel + 1 el bloem

Vulling + decoratie

  • citroen botercrème (volgens recept, je hebt ongeveer de helft tot drie kwart nodig)
  • rood fruit naar keuze

Instructies

  • Zorg dat je de citroen botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Doe de stukjes appel in een kom en schep er een eetlepel bloem bij, roer door elkaar zodat alle blokjes appel omhuld zijn met een dun laagje bloem.
  • Voeg de stukjes appel toe aan het beslag en spatel ze er gelijkmatig doorheen.
  • Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
  • Vet de bakvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart in elkaar zetten. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Neem het rode fruit en druk dit in de laag crème. Grote stukjes fruit kun je halveren, zodat ze niet teveel uitsteken.
  • Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag topping aan. Eindig met de laatste cake. Ook hier bovenop gaat een laag citroencrème, maar het fruit verdelen we net even anders. In plaats van gelijkmatig verdelen, maak je als het ware een soort berg van rood fruit in het midden van de cake. Dat ziet er prachtig uit. Breng het fruit zo aan als je zelf wilt en gebruik ook vooral zoveel fruit als je zelf wilt.

Tips

  • Bewaren: liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.