Go Back
+ servings

Tarte tatin

Daar is hij dan: de klassieke tarte tatin. Met dit makkelijke recept maak je binnen no time een heerlijke appel tarte tatin.
Porties: 1 ovenschaal van Ø 27 CM

Ingrediënten

  • 5 kleine zoete appels
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 rol vers bladerdeeg

Instructies

  • Vet een ronde ovenschaal van 27 cm in diameter in. Verwarm de oven voor op 200-220 °C (boven- en onderwarmte) (afhankelijk van de instructie van het bladerdeeg).
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in kwarten. Smelt de boter een koekenpan van 28 cm in doorsnede op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is voeg je de suiker toe en roer je dit door de boter. Dit kan wat brokkelig zijn in het begin. Zodra het boter en suikermengsel begint te koken en borrelen voeg je de appels en het snufje zout toe.
  • Roer door elkaar tot alle appels een laagje “karamel” hebben. Laat dit geheel zo’n 15 minuten koken terwijl je erbij blijft en af en toe roert. De karamel zal langzaam donkerder worden. Vanaf de 10 minuten merk je dat het een echte karamelkleur krijgt en steeds plakkeriger wordt.
  • Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast en rol uit. Giet na de 15 minuten de gekarameliseerde appels en de karamel in je ingevette vorm. Ga snel te werk en keer alle appels met de bolle kant naar beneden. Dek af met het bladerdeeg en snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg en stop de randjes in de vorm. Let op! Je werkt met hele karamel dus ga niet met je vingers in de karamel. Blijf met je vingers aan de buitenkant van het bladerdeeg.
  • Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg met een vork of scherp mesje en zet voor 30 minuten in de oven of tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
  • Haal de vorm uit de oven en neem een platte schaal die groter is dan de pan. Plaats de schaal op de vorm en draai het geheel in een snelle beweging om, zodat de tarte tatin op de schaal komt te liggen met de appels naar boven. Laat even afkoelen tot de karamel niet meer (te) heet is en serveer warm met een toef slagroom of bolletje ijs.

Tips

  • Tip: Zoals je kunt zien heb ik met bladerdeeg plakjes gewerkt, maar dit gaf niet het mooiste resultaat. Vandaar dat ik dit in het recept heb aangepast naar een rol bladerdeeg.
  • Tip: Als je een ovenbestendige pan hebt sla je het overgieten over, maar ga je verder hetzelfde te werk.
  • Bewaren: In de koelkast is de tarte tatin niet langer dan 2-3 dagen te bewaren. Warm weer even op in de oven voor serveren.