Ga terug
+ servings

Gevulde speculaas koeken

Gevulde koeken, wie lust ze niet? Deze zelfgemaakte gevulde speculaas koeken zien er leuk uit en zijn ook ontzettend lekker!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram bloem
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 2 tl Speculaaskruiden
  • 250 gram ongezouten roomboter

Vulling en decoratie

  • 250 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 1 ei (M) helft voor vulling, rest voor bestrijken
  • 1 tl kaneel
  • amandelstiften

Instructies

  • Meng in een kom bloem, donkerbruine basterdsuiker, zout en koekkruiden goed door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
  • Ondertussen bereid je de vulling voor. Kluts het ei en voeg de helft ervan samen met het kaneel toe aan het spijs, kneed door elkaar zodat het soepel wordt.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Snijd met een mesje of vierkante uitsteker zo’n 28 vierkanten uit.
  • Leg de helft hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de spijsvulling over deze stukjes deeg, houd hierbij de randen vrij. Leg de overige lapjes deeg over de vulling heen, druk de randen zachtjes aan.
  • Bestrijk de koeken met het overgebleven ei, druk met amandelstiften een kruis in de koeken (zodat ze lijken op kleine cadeautjes) en smeer ook deze in met ei.
  • Bak de gevulde speculaaskoeken in 12-14 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en glanzend bruin.
  • Laat de koeken een paar minuten op de bakplaat afkoelen zodat ze steviger worden. Verplaats ze daarna naar een rooster om helemaal af te koelen.

Tips

TIP de koeken kunnen iets uitlopen. Om dit te voorkomen kun je ze voor het bakken een half uurtje in de koelkast zetten. Bewaren in een afgesloten blik of trommel bewaar je deze koeken 3-5 dagen.