Ga terug

Gingerbreadtaart met kerstkoekjes

Een super spectaculaire kersttaart: gingerbreadtaart met kerstkoekjes. Met deze taart zet je ongetwijfeld een spektakelstuk op tafel.
VOOR ONGEVEER 10-12 PERSONEN - CAKE (3 LAGEN VAN 15 CM DOORSNEDE)

Ingrediënten

Cake

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren (M)
  • 1 el vanille-extract
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 el gingerbread kruiden (volgens recept)

Vulling + decoratie

  • vanille botercrème (volgens recept, je hebt ongeveer drie kwart nodig)
  • gingerbread koekjes (volgens recept, de helft is zeker genoeg)
  • optioneel: gesmolten melkchocolade om wat koekjes te decoreren

Instructies

  • Zorg dat je de vanille botercrème al hebt gemaakt, dat is wel zo handig. Bak ook de koekjes ter decoratie alvast. Ik koos voor sterren, maar je kunt ieder figuur maken dat je wilt. De helft van de sterrenkoekjes decoreerde ik door er gesmolten chocolade overheen te drizzelen.
  • Voor de cake klop je boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de voorgaande helemaal is opgenomen. Giet ook het vanille-extract erbij.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en de gingerbread kruiden toe en mix op een lage snelheid tot het helemaal is opgenomen. Langer mixen is niet nodig.
  • Bak de cake in 3 afzonderlijke lagen, hier behaal je betere resultaten mee dan wanneer je het als één grote cake bakt. Als je drie losse bakpannen hebt kun je ze tegelijkertijd bakken, anders bak je ze kort na elkaar.
  • Vet de bakvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevormen en gebruik een spatel om het gelijkmatig in de vorm zelf te verdelen.
  • Bak de cakes in 25-30 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes een paar minuten afkoelen in de bakvorm voordat je ze op een rooster stort, laat ze hier volledig afkoelen.

Taart afmaken

  • Wanneer de cakes volledig zijn afgekoeld kun je de taart in elkaar zetten. Leg de eerste cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag botercrème over. Leg de tweede laag cake op de vulling en breng op dezelfde manier weer een nieuwe laag botercrème aan. Eindig met de laatste cake (platte kant boven!).
  • Ook op de bovenkant gaat een laag botercrème, net als op de zijkanten. Gebruik een spatel om de taart rondom netjes af te smeren. In dit artikel geef ik je daar tips voor. Zorg dat je de taart niet met een te dunne laag afsmeert als je net als ik structuur in de laag crème wilt aanbrengen.
  • Voor die lijnen rondom de taart zet je de taart recht voor je neus, eventueel op een draaiplateau. Pak een theelepeltje en zet deze onderaan de taart licht tegen de crème aan. Draai de taart rond terwijl je de lepel zacht tegen de taart blijft drukken, blijf goed kijken en verplaats je lepeltje iets naar boven als je weer helemaal rond bent. Ga zo door tot je bovenaan de taart bent. Is het mislukt? Ook geen probleem, dan smeer je de taart gewoon weer strak af en begin je opnieuw.
  • Als je tevreden bent kun je de taart decoreren met koekjes. Zet een paar grote koekjes in het midden bovenop en plaats daar wat kleinere koekjes omheen. Ik verkruimelde ook een koekje om de bovenkant te decoreren. Met de overige koekjes kun je de taart rondom mooi versieren. Druk kleine koekjes in de botercrème en zet een wat grotere tegen de taart aan. Decoreer de taart zoals jij het mooi vindt!

Tips

  • Tip: De cakes hebben altijd een licht gebolde bovenkant als ze uit de oven komen. Ik vind dat prima en laat het zo, maar als je wilt kun je ze ook recht afsnijden zodat je cakelagen bij aansnijden van de taart helemaal netjes recht zijn.
  • Bewaren: liefst op een koele plek buiten de koeling, hier blijft hij zo’n 3-4 dagen goed, verpak hem wel goed. Dit kan in folie, in een taartdoos of onder een grote stolp.