Go Back

Spinnenweb mini caramel shortbread

Geef je een (halloween)feestje? Dan kunnen deze spinnenweb mini caramel shortbread tartelettes zeker niet ontbreken.
8-10 koeken

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 0,5 ei (ongeveer 25 gram)
  • 200 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder

Karamelvulling

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 200 blikje gecondenseerde melk (is een half blikje)
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker

Chocoladetopping

  • 150 gram melkchocolade
  • 45 gram witte chocolade

Instructies

  • Mix boter, suiker, zout en het ei tot een romige massa. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot 4-5 mm dikte. Neem een uitsteker die een paar maten groter is dan je bakringen (mijn bakringen zijn 8 cm in doorsnede). Steek een lapje deeg uit en bekleed je bakring hiermee. Snij de overtollige randjes deeg weg en plaats de ring met deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in de bodem.
  • Bak de tartelettes in 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je ze even afkoelen voordat je de ringen eraf haalt. Wacht hier niet té lang mee, anders kunnen de randjes beschadigen (ja, dat gebeurde mij dus 😉 ).

Vullen

  • Als de koekbodems zijn afgekoeld, kun je verder met de vulling. Maak eerst de karamel door alle ingrediënten in een steelpan te doen. Zet de pan op een lag vuur en blijf goed roeren tot de suiker is opgelost. Daarna blijf je wederom roeren, maar nu tot je de juiste dikte hebt. Je wilt uiteindelijk een karamel die stevig is, een soort dikke spread die je nog zou kunnen smeren. Als je die dikte bijna behaald hebt, dan draai je het vuur uit en verdeel je de karamel direct over de koekbodems.
  • Werk vlot door, want als de karamel afkoelt, dikt deze verder in en is het minder goed te verspreiden over de bodem van je taartjes. Terwijl de karamel afkoelt. Smelt je beide soorten chocolade au Bain-marie.
  • Begin met de melkchocolade. Smelt twee derde van de chocolade au Bain-marie, wanneer dit helemaal gesmolten is haal je de kom van de pan en voeg je de resterende chocolade toe. Roer even door en smelt dan de witte chocolade op dezelfde manier. Roer in beide soorten chocola tot het helemaal gesmolten is. Ze zullen ongeveer tegelijkertijd klaar zijn.
  • Het is handig om de taartjes in 2 of 3 delen af te maken, je wilt namelijk niet dat de chocolade al gestold is voordat je het spinnenweb maakt. Schep ter voorbereiding vast de witte chocolade in een spuitzak waar je met een schaar een klein puntje afknipt.
  • Zet een paar koekbodems voor je neus en schep hier wat melkchocolade op. Spreid gelijkmatig uit en pak dan de spuitzak met witte chocolade erbij, spuit vanuit het midden een spiraal op het taartje. Met een cocktailprikker trek je vanuit het midden strepen naar buiten door de chocola (prik niet in de karamel), zo ontstaat er een spinnenweb patron. Blijven de strepen een beetje ‘open staan’? Tik dan met het taartje een paar keer op je werkblad, de chocolade vloeit zo weer uit.
  • Maak op deze manier alle mini caramel shortbread taartjes af en laat de chocolade helemaal stollen.

Tips

  • Lees hier meer over het tempereren van chocolade zonder thermometer.
Tips

Ik gebruik nu een ander deeg dan normaal bij tartelettes. Dit gebruikte deeg zakt tijdens het bakken iets meer in bij de randen, dat is niet erg.

Bewaren

Je bewaart deze heerlijke kleine gebakjes met karamel en chocolade gewoon in de koektrommel, hierin blijven ze zeker 2 weken goed. Al denk ik niet dat ze daar daadwerkelijk zo lang in zullen zitten 😉 .