Ga terug

Hartige banketletter

Een hartige banketletter is weer eens wat anders dan een zoete banketletter met amandelspijs. Deze variant wordt gemaakt met rookworst. Lekker voor bij de stamppot dus!

Ingrediënten

  • 2 rookworsten
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • panko of paneermeel
  • verse zuurkool naturel
  • 1 ei (los geklopt)
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Neem de twee rookworsten en snijd de uiteinden eraf zodat je twee krommingen hebt die tegen elkaar aan een S vormen.
  • Omdat je de worst in het bladerdeeg wilt draaien heb je een rechte worst nodig. Dit creëer je door de worst aan de binnenkant van de kromming op meerder plekken in te snijden, alsof je stukjes wilt snijden, maar waarbij je de worst niet volledig doorsnijd. Hieronder zie je hoe ik de inkepingen heb gemaakt en ik de rookworst nu redelijk recht kan neerleggen.
  • Rol je plak bladerdeeg uit en snijd horizontaal 1/3 van je bladerdeeg af. Bewaar dit om er iets anders mee te maken, bijvoorbeeld deze bladerdeegschelpen.
  • Maak op het bladerdeeg een bodempje voor je rookworst van panko of paneermeel en leg hier wat zuurkool op. De twee rookworsten plaats je daar weer op.
  • Rol de worsten in het bladerdeeg en vouw de uiteinden netjes dicht. De sluiting kun je met een vork stevig aandrukken.
  • Vorm nu de letter S door de rookworsten weer in hun oorspronkelijk vorm te duwen. Het bladerdeeg zal meerekken.
  • Maak een golvende inkeping over de bovenkant van de S.
  • Smeer de hartige banketletter in met het ei en strooi wat sesamzaadjes over de bovenkant. Bak de letter gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) voor 30 minuten.

Tips

  • Wil je geen volledige open bovenkant, dan kun je er voor kiezen kleine inkepingen te maken in plaats van een hele grote.
Tips

Controleer dat de worsten goed liggen om er zometeen een S mee te vormen, anders krijg je de letter O.