Ga terug
+ servings

Sinterklaas cinnamon rolls

Speculaas kruiden, amandelspijs en kruidnoten toveren gewone cinnamon rolls om tot heerlijke Sinterklaas cinnamon rolls. Probeer ze zeker eens uit!
Porties: 9 stuks (vorm van 23x23 cm)

Ingrediënten

  • 7 gram droge gist
  • 60 ml warm water
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 120 ml melk
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 400 gram bloem + extra

Voor de vulling

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1,5 el speculaaskruiden (volgens recept)
  • 140 gram amandelspijs (volgens recept)
  • 100 gram kruidnoten

Voor de topping

  • geschaafde amandelen
  • 1 el melk
  • 35 gram poedersuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Los het gist en een snufje suiker op in 60 ml warm water. Laat dit even staan, je zult zien dat er na een paar minuten allemaal belletjes ontstaan. Verwarm de melk en boter in een pannetje op een laag vuur tot de boter gesmolten is. Verwijder dan direct van het vuur.
  • In een kom voeg je het gistmengsel, de rest van de suiker, zout, ei, botermengsel, en de helft van het bloem samen. Mix tot een egaal mengsel. Voeg dan de rest van het bloem toe, mix tot een mooi deeg begint te vormen.
  • Kneed het deeg ongeveer 5 minuten. Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Leg het deeg daarna in een met olie ingevette kom en zet 1 tot 1,5 uur op een warme plaats tot het in omvang is verdubbeld.
  • Hak de kruidnoten in kleinere stukken en verkruimel het amandelspijs. Smelt de boter en voeg hieraan de suiker, amandelspijs en kruiden toe. Meng door elkaar.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter dik. Verdeel de vulling gelijkmatig over de lap deeg en strooi nu de gehakte kruidnoten er overheen. Rol de lap deeg op over de lange zijde.
  • Snijd de rol in 9 gelijke stukken. Verwijder eventueel een klein stukje van de zijkanten van de rol voor rechte plakken. Plaats de cinnamon rolls in een ingevette bakvorm en bak in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Doe ondertussen de geschaafde amandelen in een pan en rooster deze in enkele minuten goudbruin.
  • Maak van de poedersuiker en de melk een glazuur en giet dit over de nog warme Sinterklaas cinnamon rolls. Verdeel de geschaafde amandelen en eventueel wat extra kruidnoten hier overheen.
Bewaren

Deze Sinterklaas cinnamon rolls bewaar je goed afgedekt buiten de koelkast voor 2-3 dagen. Je kunt ze de broodjes makkelijk afbreken en per roll opwarmen, maar ook koud smaken ze lekker.