Ga terug
+ servings

Gingerbread sandwichkoekjes met karamel

Deze gingerbread sandwichkoekjes met karamel zijn een lust voor het oog (én de maag!) en passen zonder twijfel perfect bij de feestdagen.
Porties: 40 sandwiches (= 80 kleine koekjes)

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop
  • 1 ei (M)
  • 1 eidooier
  • 500 gram bloem
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el kaneel
  • 2 tl nootmuskaat
  • snuf zout

Extra nodig

  • ½ recept Royal icing (volgens recept)
  • spuitzak met spuitmondje (nr. 2, Wilton)
  • karamelspread

Instructies

  • Meng de boter, donkerbruine basterdsuiker en stroop tot een romig mengsel. Als stroop kun je gewoon pannenkoekenstroop gebruiken. Voeg de eieren toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Meng de bloem, gember, kaneel, nootmuskaat en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel.
  • Dit deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig. Verdeel het deeg in 2 delen, maak hier plakken van en pak deze in met folie. Als plak koelt het deeg sneller af in de koelkast waardoor je eerder verder kunt gaan. Laat het deeg minimaal vier uur rusten voordat je er koekjes uit gaat steken.
  • Rol na het rusten het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 4 mm dikte. Steek kleine rondje koekjes uit van ongeveer 4 cm in doorsnede.
  • Bak de koekjes in 12-14 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de koekjes even op de bakplaat liggen, verplaats ze daarna naar een rooster waar ze helemaal kunnen afkoelen.
  • Terwijl de koekjes afkoelen, maak je de Royal icing. Vul je spuitzak (met spuitmondjermee en decoreer de helft van de koekjes met kleine sneeuwvlokken. Laat de icing goed uitharden, dit zal minimaal 2 uur nodig hebben voor deze kleine koekjes.
  • Als de icing is uitgehard, kun je de sandwiches maken. Gebruik ongeveer een theelepel karamel per sandwich en druk de koekjes zachtjes op elkaar.

Tips

  • De karamelspread kan uit een potje komen, of je maakt het zelf. Met dit recept voor snelle karamel kun je heerlijke sandwichkoekjes maken, maar ook met dulce de leche is het mogelijk.
  • Ook handig: ’s avonds het deeg maken zodat je de volgende ochtend gelijk kunt beginnen.
Tips

Je kunt inderdaad heel erg veel koekjes maken met het recept. Halveer het gerust, of gebruik de andere helft van het deeg voor andere gingerbread koekjes.

Bewaren

De koekjes zonder karamel kun je lang bewaren, in een trommel minstens 4 weken. Met karamel zou ik de koekjes persoonlijk dezelfde of volgende dag nog opeten, dan zijn ze het lekkerst. Na verloop van tijd worden de koekjes ook minder knapperig.