Ga terug

Oud en nieuw champagnetaart

Een aantrekkelijke taart die het zeker weten goed doet op een feestje: oud en nieuw champagnetaart. Verras je gasten met deze heerlijke taart!
15 cm taart (10-12 personen)

Ingrediënten

Cake

  • 200 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • 120 ml champagne
  • 60 ml melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 el vanille-extract

Afwerking en decoratie

  • ½ recept Italiaanse meringue (volgens recept)
  • 225 gram frambozen
  • chocoladestift (zo’n klein tubetje)

Instructies

  • In een kom voeg je bloem, bakpoeder, suiker en zout samen. Roer even met een spatel of garde door elkaar. In een tweede kom doe je de overige ingrediënten; ei, campagne, melk, zonnebloemolie en vanille-extract. Klop met een garde door elkaar en voeg toe aan de kom met bloem. Met een spatel meng je het tot een egaal beslag.
  • Verdeel het beslag in drie delen (of gelijk over 3 bakvormen als je die heben stort het in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm.
  • Bak de cakes in 20 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cakes enkele minuten afkoelen in de vorm voordat je ze op een rooster stort om helemaal af te koelen.
  • Terwijl de cakes afkoelen, maak je de Italiaanse meringue volgens recept.
  • Tijd om de taart op te bouwen! Leg de eerste plak cake op een bord of taartstandaard en verdeel er een laag meringue over. Scheur of snijd wat frambozen doormidden en duw deze een beetje in de laag meringue. Leg de tweede plak cake er bovenop en vul deze op dezelfde manier. Vervolgens eindig je met de derde en laatste plak cake, zorg dat de platte onderkant (zoals gebakkenu de bovenkant wordt.
  • Smeer de taart eerst globaal af met de meringue, daarna kun je hem strak afsmeren.
  • Zoals je ziet heb ik op de zijkant nog een soort patroon aangebracht. Daarvoor zette ik de taart op een draaischijf en drukte een klein paletmes (een lepel kan ook!) aan de onderkant zachtjes tegen de taart. Door de taart rond te draaien en het paletmes of de lepel rustig naar boven te bewegen ontstaat er een soort spiraal om de taart heen.
  • Het is niet moeilijk, maar vergt misschien wat oefening. Mocht je totaal niet tevreden zijn kun je je taart natuurlijk weer even strak afsmeren en het opnieuw proberen.
  • Nu kun je de bovenkant van de taart afwerken. Kneed het tubetje met chocolade even door zodat het wat soepeler wordt. Maak eerst de cijfers op de klok. Het is het makkelijkst om eerst de 12, 3, 6 en 9 te maken en daarna pas de stipjes daar tussen. Zo kun je ze gelijkmatig over de taart verdelen. Allemaal cijfers kan natuurlijk ook, maar ik vond het zelf erg vol worden op dit relatief kleine taartjes. Als laatst maak je de wijzers zodat het lijkt of het een paar minuten voor 12 uur is. In het midden zette ik een framboos. Met de overige frambozen werk de de rand langs de taart af.
  • En zo is je kunstwerk klaar! Een taart die niet alleen prachtig is, maar ook fantastisch smaakt! Een onwijs gave aanvulling voor naast de oliebollen en al het andere lekkers dat je op tafel zet tijdens de jaarwisseling.
  • De taart kun je overigens prima voorbereiden. De plakken cake kun je enkele dagen van tevoren maken en in folie verpakken tot je ze nodig hebt. Het maken van de meringue en het afwerken van de taart zou ik pas op de dag zelf doen. Bewaar de taart (afgedekbuiten de koelkast.

Tips

  • In plaats van champagne, kun je ook heel goed prosecco gebruiken.
  • Je kunt natuurlijk ook zelf chocolade smelten en deze met een spuitzak of cornetje op de taart aanbrengen.
  • In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een taart strak kun afsmeren.
Bewaren

Smeer de taart zo kort mogelijk voor het moment van serveren af. Het is nooit aan te raden om Italiaans schuim in de koelkast te bewaren, het vocht van de koelkast onttrekt de suiker van de meringue en zal het korrelig maken. Bereid eventueel max. een dag van tevoren en bewaar goed afgesloten op een donkere, koele plek.