Go Back
+ servings

Flammkuchen met appel en spek

Zoet en hartig gaan perfect samen. Deze Flammkuchen met appel en spek bewijst dat mooi eventjes, want hij is ontzettend smaakvol!
Porties: 1 grote (of twee kleine)

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant gist
  • snuf zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Topping

  • 200 gram crème fraîche
  • 1 appel
  • 125 gram spekreepjes
  • paar eetlepels ricotta
  • peper en zout
  • rucola

Instructies

  • Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg water en olie toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit, ik doe zelf dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
  • Smeer de crème fraîche gelijkmatig uit over het deeg. Beleg de flammkuchen met plakjes appel, spekreepjes en wat ricotta. De ricotta kun je uitsmeren, maar ik verdeelde gewoon kleine beetjes/hoopjes over de flammkuchen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C (boven- en onderwarmte).
  • Eenmaal uit de oven garneer je hem met rucola. Snijd hem in punten en je kunt hem zo op tafel zetten bij een borrel. Als avondeten zou het ook kunnen, al zou ik er dan persoonlijk misschien ook nog een salade bij serveren.
Tips

Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.

Bewaren

Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.