Ga terug
+ servings

Appelvlaai

Met dit recept maak je de lekkerste appelvlaai thuis in je eigen oven. Lekker makkelijk en heerlijk bij een kopje thee of koffie!
Porties: 25 cm in doorsnede

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 7 gram grode gist
  • 4 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 45 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 70 gram ei (M)
  • 100 ml melk (lauwwarm)

Voor de appelvulling

  • 800 gram appels
  • 3 el custardpoeder
  • 3 el fijne kristalsuiker
  • 0,5 tl kaneel

Instructies

  • Bereid het vlaaideeg volgens dit basisrecept. Met de hoeveelheid van dit recept (zie bovenstaande ingrediënten) heb je 2/3 van het deeg nodig voor de bodem en 1/3 voor het raster.
  • Rol het deeg voor de bodem uit en bekleed de vlaaivorm met het deeg. Je hoeft de vorm niet in te vetten of te bekleden met bakpapier. Snijd het overtollige deeg dat over de randjes hangt weg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Voor de vulling schil je de appels en snijd je deze in kleine stukjes. Doe ze samen met 2 eetlepels van de custardpoeder, de suiker en het kaneel in een kom. Roer door.
  • Strooi één eetlepel custardpoeder over de bodem en verdeel hierover de appelvulling. Met het overige deel van het deeg maak je het vlaairaster. Klik hier om te lezen hoe je dit doet.
  • Bak de vlaai in 20-25 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 190 °C (boven- en onderwarmte). Laat de vlaai afkoelen.

Tips

  • Tip: Wil je een wat vochtigere vulling? Verwarm de appeltjes met de suiker en het kaneel dan enkele minuten voor in een pan met een bodempje water. Giet af zodra de appeltjes wat zachter worden. Vang het water op. Maak van het water met 1 à 2 eetlepels custardpoeder een papje en roer dit door de appeltjes. Vervolg het recept.
  • Bewaren: Bewaar de vlaai afgedekt op een droge en koele plek voor 3-4 dagen of vries losse puntjes in om later op te eten. In de vriezer is de vlaai tot 3 maanden houdbaar.