Ga terug
+ servings

Vlaaibodem

Een lekkere vlaaibodem is helemaal niet zo moeilijk te maken. Met dit basisrecept wordt elke vlaai die je maakt onweerstaanbaar lekker!
Porties: 25 cm vorm
Deze hoeveelheid deeg is voldoende om de bodem te bekleden. Als je ook een raster wilt maken voor bovenop de taart doe je de hoeveelheden x 1,5.

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 5 gram droge gist
  • 3 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 30 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 45 gram ei
  • 70 ml handwarme melk

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed het in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Druk dan alle lucht uit het deeg en kneed tot een gladde bal. Rol de bal deeg uit tot hij iets groter is dan de vorm (omtrek + 2x de hoogte). Bekleed de vlaaivorm met het deeg, snijd het overtollige deeg dat over de randjes hangt weg en prik met een vork gaatjes in de bodem.

En hoe nu verder?

  • Bovenstaand de basis voor het maken van een vlaaibodem. De verdere bereiding verschilt per recept. Tot nu toe heb ik zelf alleen maar vlaaien gemaakt waarin de vulling gelijk wordt meegebakken, maar er zijn ook recepten waarbij je eerst de bodem even bakt.
  • De baktijd verschilt logischerwijs ook per recept. Mocht je zelf iets nieuws willen proberen wat vulling betreft, kan het helpen om soortgelijke recepten op te zoeken. Dan kun je daarin kijken hoe lang en op welke temperatuur die gebakken worden.
  • Gemiddeld worden vlaaien gebakken op 190 graden. De baktijd varieert, meestal ligt dit ergens tussen de 25 en 35 minuten.

Deze vlaaien heb ik zelf tot nu toe gemaakt: