Go Back
+ servings

Smeuïge citroencake

Een heerlijke cake waarvan het water je in de mond loopt: smeuïge citroencake. Lekker fris van smaak en makkelijk te maken.
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 220 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 4 eieren (M)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 275 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig. Voeg de Griekse yoghurt, citroenrasp en citroensap toe en mix tot een egaal mengsel. Doe hetzelfde met de eieren. Voeg deze stuk voor stuk toe. Bakpoeder, baking soda, zout en bloem kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi glad beslag. Zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen kun je stoppen met mixen.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem in en bestuif deze met bloem. Stort het beslag in de cakevorm en spreid het met een spatel gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in 55-60 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Na het bakken laat je de cake zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm, daarna stort je hem op een rooster om verder af te laten koelen.
Tips

Mocht de cake aan het eind van de baktijd te bruin worden terwijl hij nog niet gaar is: dek hem dan af met aluminiumfolie. Zo gaart hij wel door, maar wordt hij niet donkerder.

Bewaren

Cakes kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit. Pak een cake goed in met folie en doe deze in een zak als je de cake wilt invriezen.