Ga terug
Recept afdrukken
5 van 8 stemmen

Flammkuchen deeg

Het dit basisrecept voor flammkuchen kun je alle kanten op. Het flammkuchen deeg kun je beleggen met alles wat jij lekker vindt.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant droge gist
  • snuf zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe. Zorg dat ze nog niet met elkaar in aanraking komen, dus doe deze elk aan een eigen kant in de kom. Voeg water en olie toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Om een mooi soepel deeg te krijgen is het kneden heel erg belangrijk. Ik kneed in de staande mixer het deeg 10-15 minuten op een middelhoge stand. Met een handmixer kan het misschien nog wel langer duren, en met de hand ben je nog langer bezig.
  • Het deeg moet elastisch en soepel zijn, maar mag nog wel een heel klein beetje plakkerig zijn. Ik test het deeg door een klein stukje te pakken en hier een vliesje van te trekken. Eigenlijk alsof je een stukje kauwgom zo ver mogelijk uit probeert te rekken zonder dat het scheurt of breekt. Als het vliesje transparant begint te ogen weet je dat je goed genoeg gekneed hebt.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Dit zorgt voor een knapperige bodem.
  • Eenmaal uitgerold kun je de toppings aanbrengen, daar zal ik zo nog wat tips voor geven.
  • Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C (boven- en onderwarmte).

Toppings

Tips

Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.
Bewaren

Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.