Go Back

Chocolade boterkoek

Boterkoek en chocolade is een combinatie die je misschien niet snel zou bedenken. Maar deze chocolade boterkoek is ongelooflijk lekker én niet moeilijk te maken!
VOOR 12 PUNTJES, VOOR EEN 24CM VORM

Ingrediënten

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 1 tl vanille extract
  • 1 ei (M)(helft voor het deeg, andere helft voor het insmeren)
  • 220 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • snuf zout

Instructies

  • Halveer eerst het ei, dan ga je straks in het recept niet de mist in. Klop het ei los en verdeel over twee schaaltjes.
  • Klop beide soorten suiker met de boter tot een romige massa. Voeg het vanille-extract en het halve ei toe en mix tot deze zijn opgenomen. Bloem, cacaopoeder en zout kun je tegelijk toevoegen. Mix tot deze droge ingrediënten volledig door het deeg zijn opgenomen.
  • Bekleed een (spring)vorm met bakpapier en stort het deeg in de vorm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
  • Smeer de boterkoek in met het resterende ei, daarna maak je met een vork een ruitpatroon. Of een heel ander patroon, de keuze is aan jou.
  • Bak de chocolade boterkoek in 25-30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.

Tips

  • Boterkoekdeeg is altijd wat plakkerig, daardoor kan het lastig zijn om te verdelen in de vorm. Dit gaat makkelijker als je je vingertoppen/lepel/spatel nat maakt, je zult zien dat het dan veel minder blijft plakken.
  • Boterkoek ziet er eenmaal uit de oven uit alsof het nog niet helemaal gaar is, dat is de bedoeling! De zachte boterkoek laat je gewoon afkoelen, dan wordt hij steviger. Zo krijg je een smeuïg resultaat. Bak je hem te lang? Dan zul je meer een droge cake-achtige structuur krijgen.
Bewaren

Goed luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed.