Een heerlijke kerststol met een net iets andere vulling dan gewoonlijk: appel en cranberry! Dit kerstbrood met cranberry's maakt het kerstgevoel helemaal af.
Porties: 1grote stol
Ingrediënten
Kerstbrooddeeg
375gramtarwebloem
10gramdroge gist
50gramfijne kristalsuiker
160gramvolle melk(20-25 graden)
60gramei
0,5tlspeculaaskruiden
7gramzout
75gramongezouten roomboter(in klontjes)
Vulling 1
200gramgedroogde cranberry's
1appel
Vulling 2
200gramamandelspijs
20gramcitroen rasp(uit een potje, van Dr. Oetker)
ongeveer 1 el losgeklopt ei(M)
Verder nodig
zonnebloemolie voor invetten
gesmolten boter om het brood mee te bestrijken(flinke klont is voldoende)
amandelschaafsel
poedersuiker
Instructies
Voorbereiding vulling 1
Wel de cranberry's 15 minuten in lauwwarm water. Giet ze daarna af, laat uitlekken en dep ze goed droog.
Kerstbrooddeeg maken
Om het deeg te maken doe je alle ingrediënten behalve de boter in een kom. Kneed (in een staande mixer) in ongeveer 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter een voor een toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
Laat het deeg 15 minuten afgedekt staan. Schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Als de 15 minuten voorbij zijn kneed je vulling 1 er doorheen (de cranberry's en appel).
1e rijs en vulling 2
Leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, draai de bal deeg even om zodat deze ook bedekt is met een dun laagje olie. Dek de kom af met folie of een schone theedoek en laat op kamertemperatuur 60 minuten rijzen. De bol deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.
Maak ondertussen de tweede vulling. Kneed citroenrasp en ei door de amandelspijs. Maak er een rol van en leg opzij tot gebruik.
Kerstbrood vormen en rijzen
Stort het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad en duw de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het afgedekt zo’n 20 minuten rusten.
Druk daarna het deeg uit tot een ovaal van ongeveer 2 cm dik. Laat de boven- en onderkant van het deeg (de korte zijdes) ietsjes dikker.
Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg. Vouw de bovenkant (een van de korte zijdes) van het deeg over de amandelspijs, vouw het daarbij ook nog iets verder dan de onderkant van het deeg. Zorg dat het overlapt. Met de zijkant van je hand druk je het deeg ter hoogte van de rol amandelspijs vast. Druk ook de zijkanten zachtjes een beetje dicht.
Draai het deeg om (onderkant wordt bovenkant) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het brood af met folie of een schone theedoek en laat in 45 minuten op kamertemperatuur rijzen. Het hoeft niet in volume te verdubbelen.
Kerstbrood bakken
Smelt de boter en smeer de stol ermee in. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak de stol (in totaal) in 35-40 minuten gaar en bruin. De eerste 20 minuten bak je het brood op 180 °C (boven- en onderwarmte), de laatste 15-20 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte).
Leg de stol direct na het bakken op een rooster.Laat het brood helemaal afkoelen en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.
Tips
Lees de tekst boven het recept ook goed door voor diverse tips om de vullingen van deze kerstbrood te vervangen.
Bewaren
Hier lees je alles over het bewaren van zelfgebakken brood.