Misschien wel mijn meest favoriete bitterbal: de pizza bitterbal! Om je vingers bij af te likken, dus probeer het recept zeker eens uit.
Porties: 20stuks
Ingrediënten
Voor de ragout
350mlbouillon
80gramongezouten roomboter
100grambloem
4-5takjesbasilicumfijngesneden
75mlongeklopte slagroom
50gramsalamifijngesneden
75gramgeraspte oude kaas
50gramzongedroogde tomaatjesfijngesneden
peper en zout
Voor het paneren
olijfolie(om je handen mee in te vetten)
paneermeel
2-3los geklopte eieren(M)
Extra: zonnebloem olie voor het frituren
Instructies
Zorg dat je op voorhand de bouilon hebt gemaakt. Of dit nu aan de hand van een blokje of eigen recept is.
Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel -de roux- al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt.
Roer de basilicum, salami, kaas, tomaat en slagroom door het mengsel heen. Proef even en breng (indien nodig) verder op smaak met peper en zout.
Giet de ragout in een schaal en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat afkoelen en enkele uren opstijven in de koelkast. Ik maakte de ragout in de avond en zette deze een nacht in de koelkast.
Verdeel de opgesteven ragout in 20 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
Rol een balletje ragout door het paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletje. Elke pizza bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
Bak de bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.
Bewaren
Ongebakken tot 3 maanden in de vriezer te bewaren. Als je ze al bevroren wilt frituren zal dit iets langer duren.