Deze Griekse ovenschotel wil je proberen! Daarom hier het recept voor zelfgemaakte moussaka.
Porties: 4
Voor een grote ovenschaal, formaat luistert niet heel erg nauw.
Ingrediënten
2groteaubergines
1uigesnipperd
2tenenknoflookgeperst
500gramgehakt
1bliktomatenblokjes(400 gram)
1blikjetomatenpuree(70 gram)
1tlkaneel
1eloreganogedroogd
peper en zout
600gramaardappelschijfjes
Bechamelsaus
60gramongezouten roomboter
60grambloem
400mlmelk
75gramgeraspte kaas
1eiM
Instructies
Snijd de aubergines over de lengte in plakken. Smeer deze in met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Leg op een bord en zet even apart.
Verhit een scheut olie in een pan en fruit hierin de snipper ui en tenen knoflook.
Voeg het gehakt toe en bak rul. Tomatenblokjes, tomatenpuree, kaneel en oregano kun je tegelijk toevoegen. Breng verder op smaak met zout en peper.
Verhit een grillpan en grill hier de plakken aubergine in, zorg dat op beide kanten goudbruine strepen staan van de pan.
Verdeel de helft van de plakken augergine over de bodem van je ovenschaal. Hierop gaan de aardappelschijfjes, gevolgd door het gehaktmengsel. Eindig met de rest van de plakken aubergine.
Maak de bechamelsaus door de boter te smelten. Voeg bloem toe en laat een paar minuren garen terwijl je blijft roeren.
Voeg melk in delen toe, blijf roeren en breng het mengsel aan de kook. Voeg de kaas toe en roer tot deze is gesmolten.
Haal de pan van het vuur, voeg het ei toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de bechamelsaus over de aubergines heen.
Zet de moussaka voor ongeveer 45 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) in de oven tot de bovenlaag mooi goudbruin is gekleurd.
Tips
Zonder aardappelen maken? Serveer dan met een salade en lekker vers brood.
Bewaren
In de koelkast 2-3 dagen houdbaar, in de vriezer tot 3 maanden.