Een frisse citroen boterkoek is altijd lekker, maar wanneer je er stukjes amandel aan toevoegdt wordt het een heerlijke luxe boterkoek.
Porties: 14puntjes
Ronde 24 cm vorm
Ingrediënten
200gramfijne kristalsuiker
200gramongezouten roomboter
halfei(M)
250grambloem
snuf zout
raspvan 1 citroen
2tlcitroen-extract(of 2 el citroenrasp)
80gramamandelenfijngehakt
ter decoratie: extra amandelen
losgeklopt eivoor insmeren, rest van halve ei
Instructies
Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem, zout, citroenrap en citroen-extract kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
Voeg dan de stukjes amandelen toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
Neem een ronde 24 cm springvorm, bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem.
Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
Trek met een vork een patroon in de boterkoek en druk er de extra amandelen in een patroon naar keuze in. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 graden (boven- en onderwarmte).
Laat afkoelen en snijd in puntjes.
Bewaren
Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.