Ga terug
+ personen
Opslaan Recept afdrukken
3.88 van 8 stemmen

Pavlova met karamel, chocolade en kletskoppen

Deze pavlova is zo ontzettend lekker. De verschillende smaken van karamel, kletskoppen, chocolade en meringue passen ontzettend goed bij elkaar. Het perfecte kerstdessert.
Porties: 8 personen

Ingrediënten

Voor de pavlova

  • 3 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 tl citroensap
  • 2 tl maïzena

Voor de vulling

  • 150 ml slagroom
  • 1 el vanille suiker
  • 200 gram mascarpone

Voor de topping

  • 3-4 el dulce de leche
  • 1-2 handje(s) chocoladekrullen zelf maken, zie tip
  • 8 kletskoppen
  • handje karamelblokjes

Instructies

Voor de pavlova

  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de suiker, citroensap en maïzena stijf.
  • Teken een cirkel van 20 centimeter doorsnede op een vel bakpapier. Draai het vel om en verdeel het schuim binnen de lijntjes. De randen mogen iets hoger zijn dan het midden.
  • Bak de pavlova in ongeveer 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte)
  • De pavlova is goed gebakken als het bakpapier loslaat van de pavlova. Doe dit voorzichtig, want het midden zal altijd zacht blijven, je wilt niet dat de pavlova breekt.

Voor de vulling

  • Doe de mascarpone in een kom en mix romig. Voeg de slagroom met de suiker toe en mix tot een stevige room.
  • Zodra de pavlova volledig is afgekoeld en je het dessert gaat serveren, doe je vulling op de bodem van meringue.
  • Verdeel met een theelepel de dulce de leche over de room en trek met een prikker of vork door het room als een swirl. Verdeel naar smaak extra dulce de leche over de room.
  • Decoreer je pavlova met de kletskoppen, chocoladekrullen en karamelblokjes.

Tips

  • Eenmaal af, kun je de pavlova het best zo snel mogelijk serveren. Het vocht uit de vulling gaat in het schuim trekken en maakt de pavlova zacht. Bewaren voor serveren doe je in de koelkast, maar niet langer dan 1 á 2 uur.
  • Je kunt eenvoudig chocoladekrullen maken door de gladde achterkant van een chocoladereep naar boven te leggen, en vmet een kaasschaaf de chocolade schaven. Zo ontstaan er een soort grove krullen.
Bewaren
De losse pavlova(‘s) kun je 3-4 dagen van tevoren maken, bewaar ze in een luchtdichte en droge verpakking. De vulling kun je het beste vers maken.

Restjes pavlova bewaar je in de koelkast, niet langer dan 1-2 dagen. Houd er rekening mee dat de meringue langzaam zal oplossen (zachter worden) door het vocht in de koelkast en het vocht van de room.