Wie houdt er nu niet van red velvet taart? De heerlijke smeuïge lagen rode chocoladecake in combinatie met een lekkere cream cheese frosting maakt deze taart onweerstaanbaar!
Porties: 12personen
voor een ronde bakvorm van 15 cm
Ingrediënten
120gramongezouten roomboter
250gramfijne kristalsuiker
2eieren(M)
50gramcacaopoeder(ongezoet)
2tlvanille-extract
rode kleurstofliefst op gelbasis
250mlkarnemelk
300gram(patent)bloem
2tlbaking soda
snuf zout
2tlcitroensap
Topping/vulling
cream cheese frosting1x dit recept
Benodigdheden
ronde bakvorm 15 cmliefst 3 stuks
Instructies
Red velvet cakebeslag
Klop boter en suiker romig, voeg daarna de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
Maak een pasta/papje van de cacaopoeder, vanille-extract, kleurstof en eventueel een scheutje van de karnemelk. Roer goed door tot er een egale massa ontstaat. Voeg toe aan het botermengsel en mix tot deze volledig is opgenomen.
In een kom voeg je bloem, baking soda en zout samen, roer even kort door elkaar. In een maatbeker doe je de karnemelk en citroensap. Voeg de bloem en melk afwisselend en beetje bij beetje toe terwijl je blijft mixen.
Red velvet cake bakken
Neem drie bakvormen, vet deze in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormen.
Bak de cakes in ongeveer 30 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Laat de cakes zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen, stort ze daarna op een rooster en laat ze hier volledig afkoelen.
Red velvet taart opbouwen
Wanneer de lagen cake helemaal zijn afgekoeld en de frosting is gemaakt kun je de taart afmaken.
Snijd eerst de bolle kanten van de cakes af, doe deze in een kom en zet opzij, je hebt deze straks nog nodig ter decoratie. Halveer de cakes daarna horizontaal zodat je 6 lagen cake hebt.
Leg de eerste plak cake op een bord of cakestandaard en verdeel hier ongeveer 2-3 eetlepels van de frosting over. Dunne laagjes vulling zijn genoeg. Leg er weer een plak cake bovenop en vul deze op dezelfde manier. Ga zo door tot alle cakes zijn verwerkt. Eindig je taart met de onderkant van een cake die je omdraait, zo heb je een mooie rechte bovenkant.
Met de resterende frosting smeer je de cake aan de boven- en zijkant in.
Als decoratie gebruiken we kruimels cake. Pak de stukken cake erbij die je hebt afgesneden en verkruimel deze. Wat handig en snel werkt voor fijne kruimels is het volgende: neem twee stukken cake en wrijf deze tegen elkaar aan.
Als je genoeg kruimels hebt kun je de taart decoreren zoals je wilt. Ik bedekte de bovenkant grotendeels en maakte onderaan de taart ook nog een randje. Na het decoreren is je red velvet taart klaar!
Tips
Tips voor het afsmeren van een taart vind je hier.
Lastig aansnijden zo'n laagjestaart? Halveer de taart dan eerst horizontaal. Dan heb je als het ware twee kleine taartjes met drie lagen taart, waar je per taart 6 stukken van kunt snijden.
Bewaren
Afgedekt/verpakt is de red velvet taart in de koelkast 4 dagen te bewaren. Invriezen kan ook, dan is hij tot 3 maanden houdbaar.