Recept afdrukken

Red velvet taart

Wie houdt er nu niet van red velvet taart? De heerlijke smeuïge lagen chocoladecake in combinatie met een lekkere cream cheese frosting maakt deze taart onweerstaanbaar!
Porties: 10 -12 personen

Ingrediënten

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 50 gram cacaopoeder (ongezoet)
  • 2 tl vanille-extract
  • rode kleurstof (ik gebruikte bijna een heel potje van 35 gram)
  • 250 ml karnemelk
  • 300 gram (patent)bloem
  • snuf zout
  • 2 tl baking soda
  • 2 tl citroensap

Topping/vulling

Instructies

  • Klop boter en suiker romig, voeg daarna de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Maak een pasta/papje van de cacaopoeder, vanille-extract, kleurstof en eventueel een scheutje van de karnemelk. Roer goed door tot er een egale massa ontstaat. Voeg toe aan het botermengsel en mix tot deze volledig is opgenomen.
  • In een kom voeg je bloem, baking soda en zout samen, roer even kort door elkaar. In een maatbeker doe je de karnemelk en citroensap. Voeg de bloem en melk afwisselend en beetje bij beetje toe terwijl je blijft mixen.
  • Neem drie bakvormen, vet deze in en leg een bakpapiertje op de bodem van de vorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormen.
  • Bak de cakes in ongeveer 30 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
  • Laat de cakes zo’n 10 minuten in de vorm afkoelen, stort ze daarna op een rooster en laat ze hier volledig afkoelen.

De taart afmaken

  • Wanneer de lagen cake helemaal zijn afgekoeld en de frosting is gemaakt kun je de taart afmaken.
  • Snijd eerst de bolle kanten van de cakes af, doe deze in een kom en zet opzij, je hebt deze straks nog nodig (klein stukje snoepen kan best natuurlijk). Halveer de cakes dan horizontaal zodat je 6 plakken cake hebt.
  • Leg de eerste plak cake op een bord of cakestandaard en verdeel hier ongeveer 2-3 eetlepels van de frosting over. Dunne laagjes vulling zijn genoeg. Leg er weer een plak cake bovenop en vul deze op dezelfde manier. Ga zo door tot alle cakes zijn gebruikt. Eindig je taart met de onderkant van een cake die je omdraait (zo heb je een mooie rechte bovenkant).
  • Met de resterende frosting smeer je de cake aan de boven- en zijkant in. Tips voor het afsmeren van een taart vind je hier.
  • Als decoratie gebruiken we kruimels cake. Pak de stukken cake erbij die je hebt afgesneden en verkruimel deze. Wat handig en snel werkt voor fijne kruimels is het volgende: neem twee stukken cake en wrijf deze tegen elkaar aan. Als je genoeg kruimels hebt kun je de taart decoreren zoals je wilt. Ik bedekte de bovenkant grotendeels en maakte onderaan de taart ook nog een randje.
  • En na het decoreren is de taart klaar!

Notities

  • Bewaren: Afgedekt/verpakt in de koelkast 4-5 dagen te bewaren. Invriezen kan ook, dan is hij tot 3 maanden houdbaar.