Recept afdrukken

Chocolade crèmekoekjes

De chocolade variant van die lekkere crèmekoekjes speciaal voor kerst. Maak ze nu snel zelf.
Porties: 35 koekjes

Ingrediënten

VOOR DE KOEKJES

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram ei of 1-2 el water
  • 120 gram bloem
  • 15 gram cacao
  • snuf zout

Voor de crème

  • 200 gram poedersuiker
  • 2,5 el melk
  • 0,5 tl vanille-extract
  • 2-3 el kokosolie gesmolten

Extra nodig

  • ronde uitsteker van zo’n 3 cm in doorsnede
  • #22 Wilton spuitmondje
  • (gouden) sprinkles

Instructies

  • Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en roomboter romig. Voeg dan het ei (of het water) toe en mix tot dit helemaal is opgenomen.
  • Voeg bloem, cacao en het snufje zout toe en meng tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
  • Rol het chocolade deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem. Steek de koekjes uit met de ronde uitsteker.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen op de plaat voordat je ze op een rooster legt.

Voor de crème

  • Terwijl de koekjes afkoelen maak je de crème. Doe de poedersuiker met de melk en het vanille-extract in een kom en roer tot een glad mengsel. Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer tot een gladde, maar stevige crème.
  • Doe de crème in een spuitzak met de stervormige spuitmond en spuit rozetjes op de koekjes door van binnen naar buiten te spuiten.
  • Verdeel de sprinkles over de koekjes en laat de crème uitharden.

Notities

  • Je zou de kokosolie kunnen vervangen door gesmolten roomboter voor een resultaat dat nog meer lijkt op het origineel, maar dan krijg je je crème uiteraard niet zo mooi wit en zal deze ook iets zachter blijven.
  • Is de crème te hard om mee te werken? houd de spuitzak even tussen je handen  en de crème wordt vanzelf zachter. Als de crème te zacht is, voeg je meer poedersuiker toe om het dikker/steviger te maken.