witte chocolade ganache taart

99

Door Lian – Een aantal jaar geleden maakte ik een chocolade ganache taart van pure chocolade en verbaasde me erover hoe zoiets eenvoudigs zo ontzettend lekker kon zijn. Met deze witte chocolade ganache taart doe ik het gewoon nog een keer opnieuw. Omdat witte chocolade eigenlijk geen chocolade is, zijn de verhoudingen en bereiding om ganache te maken ook iets anders. Gelukkig heb ik vorig jaar voor mijn eigen blog ooit uitgezocht hoe dat zat en, ondanks dat ik er uiteindelijk nooit een artikel over had geschreven, had ik de aantekeningen nog in m’n bakschrift staan. Dit taartje had ik daardoor in een handomdraai gemaakt. Qua uiterlijk is deze chocolade ganache taart niet heel spannend, daarom besloot ik er een spinnenweb met spinnetje op te tekenen. Het is niet voor niets bijna Halloween, toch? Hoe je het taartje verder maakt lees je in het recept. 

Witte chocolade ganache taart

Deze zoete witte chocolade ganache taart is zonder twijfel een guilty pleasure. Hij is ook nog eens een lust voor het oog en staat perfect op de feesttafel.

Ingrediënten

  • 400 gram witte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gram Oreo koekjes
  • 80 gram ongezouten roomboter

Voor de versiering

  • 20 gram pure chocolade
  • hagelslag of donkere sprinkles

Instructies

  • Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom en doe de slagroom in een pan. Breng de slagroom aan de kook, maar laat niet koken. Giet de hete slagroom over de witte chocolade en laat 30 seconden staan.
  • Roer met een garde het witte chocolade ganache mengsel door elkaar en blijf roeren tot je een gladde ganache hebt. De ganache zal raar geel gaan kleuren. Voeg zodra alle chocolade is gesmolten de vanille toe. Laat de ganache afkoelen, maar roer om de zoveel tijd even door.
  • Doe de Oreo koekjes in een keukenmachine en maal fijn. Smelt ondertussen de boter.
  • Voeg de koekkruimels toe aan de boter en roer door elkaar. Kiep dit mengsel in je vlaaivorm en duw met een lepel goed aan. Voor een krokante bodem kun je deze even bakken in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte) voor 6 minuten, maar je kunt de bodem ook ongebakken laten. Zet deze dan minstens een half uur in de koelkast. Een gebakken bodem laat je volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Wanneer de bodem klaar is en de ganache is afgekoeld en steviger is geworden, giet je de ganache in de bodem. Strijk met een spatel glad en laat 4-6 uur opstijven in de koelkast, een nachtje in de koelkast is nog beter.
  • Smelt de pure chocolade en vouw een cornetje van bakpapier. Doe de chocolade erin en knip indien nodig een klein puntje af. Teken je spinnenweb en de spin met de chocolade en strooi wat hagelslag of donkere sprinkles over de rand van je witte chocolade ganache taart heen.
  • Snijd je taart aan met een heet mes, zodat je mooie scherpe punten kunt snijden.

Omdat witte chocolade niet heel uitgesproken is qua smaak proef je echt de Oreokoekjes in de bodem, houd je meer van een ander koekje dan kun je daar natuurlijk voor kiezen.

Een punt van deze taart heeft eigenlijk niets extra’s nodig behalve een lekkere kop thee of koffie. Of kies ervoor om een punt van deze taart als dessert te serveren, daar leent ganache zich namelijk goed voor.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

23 reacties

  1. Marion schreef:

    Hoi Lian, leuk recept – ga ‘m proberen :-). Welke maat is je vlaaivorm?

    1. sylvia schreef:

      Kun je ook een gewone taartvorm gebruiken?

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat kan, maar het opstaande randje van een taart/vlaaivorm is wel erg handig in dit geval.

    2. Laura Kieft schreef:

      25 centimeter 🙂

  2. Bo schreef:

    Lijkt me heel lekker!
    Haal je de vulling uit de oreo koekjes of gebruik je die ook?

    1. Laura Kieft schreef:

      De vulling gebruik je ook gewoon 🙂

  3. Wendy schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ga deze zeker een keer maken ?
    Als je deze taart met melkchocolade wilt maken, wat zijn de verhoudingen dan?
    Alvast bedankt!

    1. Wendy schreef:

      Ik heb het recept al op je blog gevonden ?

  4. Mariëlle schreef:

    Ziet er heerlijk uit!

  5. Marije schreef:

    Kan ik deze taart ook goed van te voren maken? En bewaar ik m dan het beste in de koelkast?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, je bewaart hem buiten de koelkast.

  6. Michelle schreef:

    Hoi Laura,

    Welk merk chocolade gebruik jij?
    Niet alleen voor wit maar ben ook nieuwsgierig naar melk en puur. Ik koop meestal Milka of Verkade maar ik begrijp dat de hoeveelheid cacaobestanddelen belangrijk is omdat het anders korrelig zou worden (dit las ik voor witte chocola).

    Groetjes Michelle

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik graag Callebaut (ook handig in chocolate chips meteen), maar dat is voornamelijk bij de groothandel te krijgen. De meeste soorten merkchocolade volstaan prima. Bij witte chocolade is het vooral ook belangrijk dat je het op een lage temperatuur smelt, omdat het veel sneller smelt en dus aanbrandt en korrelig wordt. Vandaar dat we er in dit recept de hete slagroom bijgieten en niet rechtstreeks aan een warmtebron blootstellen.

  7. Michelle schreef:

    Super, dank je wel!

  8. Esther schreef:

    Hoi Lian! Ik ben bezig met jouw witte chocolade cheesecake met bastogne bodem te maken. Als ik een laagje chocoladeganache op de bovenkant wil doen, kan ik dit dan het beste doen voordat ik de cheesecake in de koelkast zet om op te stijven of eerste de cheesecake laten opstijven en daarna de ganache er pas op en wanneer opnieuw laten opstijven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat doe je pas nadat hij is opgesteven.

      1. Esther schreef:

        Dat dacht ik al :), thanks voor de snelle reactie 🙂

  9. Anita schreef:

    Beste Laura,

    Voor de 2de x heb ik deze heerlijke taart gemaakt, wederom een groot succes. Wel hou ik luchtbelletjes in de vulling bovenop als ik het in de vorm gegoten heb om op te stijven. Is hiervoor een tip of truc dat de bovenkant spiegelglad wordt?
    Hartelijke bakgroetjes,
    Anita

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je de taart een aantal keer aangetikt op het aanrecht? dan zouden de luchtbelletjes moeten verdwijnen

  10. Anita schreef:

    Dat had ik niet gedaan (wel ff zachtjes tegen de rand)
    Thnx, de volgende ganache zal ik wat steviger tikken..deze is inmiddels alweer voor driekwart op dus het mag de pret zeker niet drukken..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha gelukkig maar, aan de smaak verandert het weinig inderdaad!

  11. Anne-Marie schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik de taart ook vooraf maken? Dus 1 of 2 dagen bewaren? Ik las eerder, buiten de koelkast bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan, maar wel echt in de koelkast bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *