Wit brood

Gepost: 20 januari 2021 Laatst bewerkt: 10 januari 2024
Wit brood
111

Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit liggen. Ik snijd altijd al een plakje brood af wanneer het nog warm is en smeer hier roomboter op. Zo lekker is dat! Alleen voor dat ene plakje zou ik al een brood kunnen bakken. Oh, en het liefst het ‘kontje’ van het brood, dat is zo net uit de oven nog lekker knapperig. Vandaag deel ik het recept voor dit wit brood met jullie. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik iedere keer weer doe.

Is je witbrood aan de droge kant geworden? Dat is erg jammer, maar helaas een bekend probleem met zelfgebakken brood. Gelukkig bestaat daar een hele lekkere oplossing voor, wentelteefjes! Hoe ouder het brood, hoe beter. Gooi je oudere sneetjes witbrood dus echt nooit weg, want je kunt het nog heel goed gebruiken (ook voor croutons bijvoorbeeld).

Wit brood-1a

 

WIT BROOD

Recept afdrukken

4.59 van 29 stemmen

Wit brood

Vers en net uit de oven is een wit brood het lekkerst. Met dit recept doe je dat eenvoudig zelf.
Porties: 1 brood
Voor een 25 cm cakevorm.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram instant (droge) gist
  • 25 gram ongezouten roomboter zacht
  • 300 ml water lauwwarm

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 10-15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer, met een handmixer (of met de hand) zul je wat langer moeten kneden.
  • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
  • Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Maak er een rechthoek van die aan de korte zijde iets smaller is dan 25 cm.
  • Rol de lap deeg op en leg met de naad naar beneden in een (eventueel ingevette) bakvorm.
  • Dek de vorm af en laat het brood 45-60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Bak het brood in ongeveer 35-40 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) tot het goudbruin en gaar is.
Tips

Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).

Ik bakte dit wit brood in een cakevorm, dat werkt goed. Je hebt ook broodvormen, die zijn vaak wat breder (en hoger).

Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

41 reacties

  1. Laura schreef:

    Hoi Laura, zou je dit brood ook in een cakevorm kunnen bakken?
    En ik heb een hete lucht oven. Zou dat problemen opleveren?

    1. marina schreef:

      ook benieuwd naar!
      of welke vorm raad jij aan?
      nog nooit gedaan maar wil het heel graag proberen!

      1. Laura schreef:

        Ik heb een cakevorm en de hetelucht oven op 200*c 40 minuten.
        Heel goed gelukt. Heerlijk ?

    2. Laura schreef:

      Oeps, rook uit de mixer ?

  2. Tonny Lemson schreef:

    Om volkorenbrood te maken, kun je dan de bloem vervangen door volkorenmeel?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht is het handiger om dan direct dit recept te gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/volkorenbrood/

      1. Tonny Lemson schreef:

        dank je wel

  3. de greef mariella schreef:

    graag eens een goede uitleg en liefst met fotos bij van hoe je brooddeeg opbolt voor rond brood en hoe voor lang brood .voor beginners zou dit flink helpen alvast bedankt.

  4. Ida schreef:

    Bedankt voor je recept, ik ga er binnenkort mee aan de slag.
    Je schrijft dat je zelf een staande mixer gebruikt. Dan ben ik even nieuwsgierig welke haak je gebruikt en of je dan ook last hebt dat het deeg omhoog kruipt. Dat gebeurt bij mij nogal eens en ik hoop dat er een manier is om dit te voorkomen.

  5. Mirte schreef:

    Het witbrood zojuist bereid & staat in de oven?

  6. Annemieke schreef:

    Zou dit brood ook ineen broodbakmachine gebakken kunnen worden?
    Alle ingrediënten in de machine en deze het kneed/rijs werk laten doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest!

  7. Purdy schreef:

    Ik heb een probleem met het rijzen van brood. Ik verwarm de oven op 50 graden en zet deze uit als ik het brood erin zet om te rijzen. 1e gaat goed. 2e rijs gaat ook goed, maar dan zakt het brood helemaal in. Wat wat ik hieraan doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      50 graden is erg warm om een brood in te laten rijzen, in principe wordt een temperatuur tussen de 25-28 graden geadviseerd.

  8. Roxanne schreef:

    O Laura wat is dit we mooi recept,

    Mijn kinderen zijn heel blij ze krijgen iedere dag een verrassend broodje mee naar school.

    Ik gebruik dit recept als basis maar vul het aan met bijvoorbeeld spek en ui. (Spek en ui brood) of kaas ui (kaas ui brood) paprika of tomaat. Ik laat het deeg rijzen, als ik hem op aanrecht stort om de lucht uit het deeg te halen doe ik de toevingen in het deeg en doe hem dan in de cakevorm om te laten rijzen met alle ingrediënten er in..

    Dankjewel voor de makkelijke uitleg en dit heerlijke resept.

  9. diana schreef:

    Ik heb alle ingredienten door de helft gedaan, behalve de boter, en het brood in een bol op de bakplaat gelegd voor 25 minuten. Echt super lekker.

  10. Joop Langens schreef:

    Hallo Laura, zeg heb je ook tips voor heerlijk worstenbrood het deeg voor witbrood gaat zo de oven in hopelijk gaat dit lukken…… groet Joop

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Joop, zijn de worstenbroodjes gelukt? anders heb ik hier wel een lekker recept voor je: https://www.laurasbakery.nl/brabantse-worstenbroodjes/

  11. Bianca schreef:

    Hoi Laura,
    Zou het bij dit recept mogelijk zijn om minder zout toe te voegen?

    Groetjes Bianca

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan. Hierdoor zal de smaak wel wat anders zijn.

  12. Joop Langens schreef:

    Hallo Laura,

    Ik heb gisteren twintig worstenbroodjes gemaakt volgens jou recept nou en ze zijn letterlijk om op te vreten, zo lekker. Ik zag al aan het deeg dat het goed ging komen, mooi soepel deeg. Sinds kort heb ik een keukenmachine en dan zie je dat het deeg veel beter wordt dan met een mixer. Ook nog een wit brood en bruin volkoren met pompoenpitten gemaakt……. heerlijk. Groet Joop

  13. Leonie schreef:

    Vandaag een heerlijk brood gebakken, het water heb ik vervangen door 1 ei en verder aangevuld met melk tot een totaal van 300ml. Dan heb je een zacht wit brood met een knapperige korst, het lijkt wel cake;-)

  14. Petra schreef:

    Overheerlijk!! in verband met Corona bij de bakker besteld .. maar we hadden niets meer in huis aan ontbijtspul.. Daarom dit brood gemaakt. We smullen!

  15. Christine schreef:

    Hoi Laura!
    Wij wonen op het platte land in Hongarije en lekker vers en zacht brood is hier niet makkelijk te krijgen. Dit recept is dus een uitkomst voor ons. We genieten nog steeds dagelijks van dit heerlijke brood.
    Bedankt! 😉

  16. Linda07 schreef:

    Dit brood net gebakken is een makkelijk recept bovenkant is iets te hard gebakken maar voor de eerste keer best goed gelukt

  17. Janny schreef:

    Hallo laura het is misschien een rare vraag maar moet ik het brood in het midden van de oven bakken of onderin de oven??

    1. Laura's Bakery schreef:

      In het midden (anders vermeld ik het).

  18. Inge schreef:

    Ik maak dit brood paar keer per week, het is zo lekker, mijn kinderen en man willen niks anders meer,

  19. Martine schreef:

    Lekkerste brood ever🥰

  20. Rem van Nuijsenburg schreef:

    Het is geen lucht die je uit het deeg drukt na de eerste rijs maar CO2, het gas dat door gist geproduceerd wordt en dat de belletjes in brood vormt en er voor zorgt dat het deeg rijst.

  21. Ank schreef:

    Brood was heerlijjk; ik heb er voor de tweede rijs wat spekjes ingerold. Aanrader!

  22. Ritalina Kampschoer schreef:

    Ik heb je volkorenbrood gebakken in een cakevorm. Ontzettend lekker. Dit witte brood ga ik ook proberen. Ik woon sinds vorig jaar in turkije en miste het Nederlandse brood. Je recepten zijn duidelijk en makkelijk. Dank je vanuit Turkije Ritalina

  23. Jennifer schreef:

    Vandaag net geprobeerd, super gemakkelijk, en lekker. Hoe maak je de korst zacht? Mijn kindjes zijn geen kortst eters..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! De korst kun je niet aanpassen in dit recept, maar je kunt het natuurlijk eraf snijden.

  24. Nathalie schreef:

    Goededag Laura,

    Ik heb even een vraagje wat heb ik nodig om bruin brood te maken.

    Met vriendelijke groet Nathalie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan kun je het beste een ander recept gebruiken, hier staan er meerdere: https://www.laurasbakery.nl/category/hartig-bakken/brood-hartig-bakken/

  25. Ria schreef:

    Hai Laura
    Mijn dochter studeert in Zweden en zij bakt dit brood een paar keer per week omdat het lekkerder is én goedkoper dan brood uit de supermarkt. Andere studenten vinden haar baksels ( vaak van jouw recepten) ook erg lekker 👍
    Dankjewel dus voor dit recept 😊

  26. Stefan schreef:

    Vervang boter door een scheutje olijfolie en je hebt een veel gladder deeg en een beter gebakken brood dat ook lekkerder smaakt.

  27. Jan ( Thailand)😁🌞 schreef:

    Hallo,
    Ik heb het gemaakt 1200gram bloem na de rijs was het 2.350 gram. Voor 4 broden dus.
    Het brood was lekker, en zacht.
    Maar niet zo mooi bruin?
    Ik gebruik wel broodverbeteraar erin.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen! Dat kan net verschillen qua oven wellicht.

  28. kirsten schreef:

    Ik bak jouw recept regelmatig maar ik vind het nog lekkerder als je hem als vloerbrood op een pizzasteen bakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *