Volkoren scones

Volkoren scones
48

Voor ieder ontbijt dat wat specialer of feestelijker is maak ik graag scones. Ik heb al vele verschillende soorten gemaakt de laatste jaren, van zoet tot hartig. Mijn laatste scones maakte ik toen ik met volkorenmeel aan het experimenteren was. Je raadt het al, het werden volkoren scones. Fantastisch lekker kan ik je vertellen. Zeker als ze nog een beetje warm zijn met wat clotted cream en jam erbij. Gelijk een tip voor moederdag!

Volkoren scones

De klassieke scones, maar dan gemaakt met volkoren meel. Ook die zijn weer ontzettend lekker.
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 220 gram volkoren meel
  • 1 tl bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1-2 el honing
  • 110 ml melk
  • Extra melk voor bestrijken

Instructies

  • Doe het volkoren meel samen met de bakpoeder, zout en klontjes boter in een kom. Wrijf de boter tussen je vingertoppen door het meel, het wordt dan een beetje kruimelig.
  • In een kommetje doe je de honing en een klein beetje van de melk. Roer door zodat de honning wordt opgenomen. Giet de rest van de melk erbij, roer kort door en giet bij het meelmengsel.
  • Roer met een spatel kort door tot er een bal ontstaat. Met de hand kneed je het laatste stukje.
  • Rol of druk het deeg uit tot een ronde schijf met een dikte van ongeveer 3 centimeter. Met een mes of deegsteker verdeel je het deeg in 8 punten. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk.
  • Bak de scones in 12-15 minuten op 220°C (boven- en onderwarmte).
Tips

Serveer de scones met clotted cream en een extra smaakmaker als jam.

Bewaren

Goed verpakt buiten de koelkast zo'n 4 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Kristien Bentley schreef:

    Hallo Laura, ik ben grote fan van je recepten!
    Vandaag probeerde ik de volkeren scones maar die zijn helemaal niet gerezen!
    Hou zou dit komen? Alle ingrediënten waren vers en heb alle stappen goed gevolgd?!
    Dank voor je hulp, groetjes

    1. Kristien schreef:

      Ik kan de post niet wissen. Denk dat t komt omdat de scones geen drie cm waren. Ze smaken wel heerlijk!!

      1. Laura Kieft schreef:

        Als ze dunner zijn na het uitrollen komen ze inderdaad ook dunner uit de oven. Leuk te horen dat ze zo lekker waren!

  2. Klaske schreef:

    Wat een goed recept. Gisteren gemaakt en zij smaken heerlijk. Wel bijzonder hoor, ik bak vaker scones, normaal met bloem en ik had verwacht dat minder als “scones” zouden smaken …. Deze volkorenscones ga ik zeker vaker maken. Dank je wel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen!

  3. Cheryl Richardson schreef:

    Beste Laura,

    Kan ik ook spelt meel gebruiken i.p.v volkoren meel, heb dat in huis.

    Bedankt voor je reactie.
    Cheryl

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt het proberen, maar daar krijg je wel andere resultaten mee. Heb het zelf niet geprobeerd, dus durf je niet te zeggen wat/of er iets anders moet.

  4. Mercedez schreef:

    Nog een tip als vervanger voor Clotted Cream: Altın Kaymak. Een romig en licht gezoet zuivelproduct dat in een yochurt achtig bakje zit. Je vind het bij een (lokale) Turkse supermarkt van het merk Gazi. Turkse mensen eten dit bij het ontbijt en gebruiken het ook voor taarten. Ik eet het ook bij zelfgemaakte crumble gebak (volgens jouw recepten). Erg lekker extraatje!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit ken ik nog niet, thanks voor de tip. Ik ga eens kijken hier bij de Turkse winkel of ze het hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *