
Het is weer de tijd van het jaar om volkorenmeel te proberen in mijn favoriete recepten. De pot met volkorenmeel stond alweer te lang in mijn kast zonder gebruikt te worden. In combinatie met de bananen die nog lagen te wachten op een baksessie wist ik al snel wat ik wilde maken: volkoren bananenbrood muffins. Ik kan je vertellen: een zalig resultaat. De muffins vullen wat meer dan wanneer je normaal bloem zou gebruiken, precies wat ik zoek in een gezond en vullend tussendoortje. Ik deel het recept met jullie!

Volkoren bananenbrood muffins
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
- 3 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 100 gram amandelmeel
- 150 gram volkoren meel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snuf zout
- ter decoratie: amandelschaafsel (optioneel)
Instructies
- Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
- Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
- Zet muffin- of cupcakevormpjes in een muffintray en vul ze met het beslag. De vormpjes mogen lekker vol en tot iets onder de rand gevuld worden.
- Strooi amandelschaafsel over de muffins heen ter decoratie.
- Bak de bananenbrood muffins in ongeveer 20 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.
Hoihoi,
Waar kan je volkoren en amandelmeel kopen?
Volkorenmeel kun je bij een molen en wrsch ook bij ekoplaza kopen. Molen is veel goedkoper
Amandelmeel bij ekoplaza of online
Amandelmeel ook wel bij de Aldi
Amandelmeel kun je ook gewoon bij de Jumbo (wrsch ook bij AH) kopen.
Albert Heijn
Bij de supermarkt.
Goedemiddag ik heb diabetes mag je deze muffins wel eten
Ik heb ook diabetes en maak regelmatig bananenbrood op basis van dit recept. Alleen zit er dan geen volkorenmeel in, enkel amandelmeel. Maar ook met volkorenmeel is best een prima alternatief voor al die zoete baksels.
Oei, dat durf ik helaas niet te zeggen.
Amandelmeel kun je ook gewoon bij de Jumbo kopen.
Deze ga ik morgen gelijk maken! Kun je naar wens ook gewoon noten en/of pure chocoladestukjes toevoegen? Of moet ik dan iets in het recept moeten aanpassen?
Zeker kan dat!
Bedankt voor je reactie Laura! Ik heb ze gisteravond gemaakt en inderdaad 25 gr walnoten en 25 gr hazelnoten toegevoegd. Eén eetlepel beslag in een vormpje en toen één blokje pure chocola erin, afgedekt met de rest van het beslag. Ze waren héérlijk!! Dank je wel voor dit recept!!
Hoi, ik vind amandelmeel altijd zo duur. Kan dit ook alleen met volkorenmeel?
Dat heb ik nog niet geprobeerd, het amandelmeel maakt het juist lekker smeuïg.
Volkorenmeel kun je ook bij de Lidl kopen
Als ik het niet in huis heb maak is wel eens havermoutmeel, havermoutvlokken in een keukenmachine fijnmalen tot het poeder is, lukt niet 100%, maar is een goed alternatief.
Ook voor gezondere pannenkoeken 😉
Ik had geen amandelmeel en heb dit vervangen door kokosmeel, voor de rest alles hetzelfde maar ik heb echt een koekjes deeg precies ipv een mooi lopend beslag.
Amandelmeel is ook absoluut niet (zomaar) te vervangen door kokosmeel. Amandelmeel zorgt voor een vol en smeuïg effect, terwijl kokosmeel ontzettend veel vocht opzuigt en er verhoudingsgewijs veel minder van nodig is.
Klinkt heerlijk! Ik wil deze graag maken maar dan in cake vorm, dan gokte ik ongeveer 35-40 min op 180 graden. Enig idee of dit een beetje klopt?
Ja hoor dat kan. In een 25 cm cakeblik, op 180 graden (onder bovenwarmte) en voor 40-45 minuten.
Waaaauw bedankt voor de snelle reactie!! Hij staat bijna in de oven 🤗🤗 Ben heel benieuwd of ie net zo lekker is als dat ie eruit zit!