Victoria sponge cake

10 oktober 2014
48

victoria sponge cake 1a

Zoals jullie weten maakte ik afgelopen zomer een paar potjes aardbeienjam. Die jam is sindsdien veelvuldig op allerlei broodjes gesmeerd, maar ik vond dat het tijd werd om ermee te gaan bakken. zo maakte ik al jam twisters (erg lekker!), maar er moest natuurlijk ook een taart gemaakt worden! Ik besloot mijn nog-te-bakken lijst af te speuren en daar stond een Victoria sponge cake op. Perfect, zo kon ik mijn zelfgemaakte jam gebruiken en ik kon wat afstrepen van mijn lijst. 

victoria sponge cake 2a

victoria sponge cake 3a

victoria sponge cake 4a

Victoria sponge cake

Een heerlijk recept zodat je zelf een victoria sponge cake kunt maken. Gebruik zelfgemaakte aardbeienjam als vulling tussen de twee luchtige cakes.
Porties: 8 personen (20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren (maat L)
  • 1 tl vanille extract
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el melk
  • 6 flinke eetlepels jam (zelfgemaakte aardbeienjam bijvoorbeeld)
  • poedersuiker ter decoratie

Instructies

  • Klop de boter zacht en romig. Voeg de suiker toe en klop het geheel luchtig.
  • Roer de eieren en het vanille extract los in een andere kom. Voeg dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel tot het helemaal is opgenomen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg toe aan het mengsel samen met de melk. Spatel het bakmeel voorzichtig door het beslag tot alles is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over twee vormen van 20 centimeter. Als je geen 2 vormen in deze maat in je bezit hebt kun je ze natuurlijk ook na elkaar bakken in dezelfde vorm.
  • Bak de cakes in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
  • Laat de cakes helemaal afkoelen en smeer dan de jam op één laag. Leg de andere laag cake er bovenop en strooi er wat poedersuiker overheen.
Bewaren

De sponge cake je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de sponge cake in een afgesloten doos zit of onder een stolp of iets dergelijks.

victoria sponge cake 5a

Het recept dat ik gebruikte komt uit het Heel Holland Bakt bakboek. Je ziet trouwens dat deze taart ook veel wordt geserveerd met slagroom. Dat was ik in eerste instantie ook van plan, maar de slagroom en ik waren niet zulke goede vriendjes op deze dag (echt ongelooflijk, ik snap nog steeds niet waar het mis ging). Na 2 mislukte pogingen en tijdgebrek besloot ik hem zonder slagroom te serveren. Ook heel erg smakelijk kan ik je vertellen! Heb jij wel de tijd en kan je het goed vinden met je bekertje slagroom, dan zou ik zeker een poging wagen om het er wel bij te serveren 😉 .

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

67 reacties

  1. MySimplySpecial schreef:

    Daar lust ik wel en stukje van!

  2. Emily van Kampen schreef:

    Ziet er heel mooi uit! En het is een goed basisrecept voor spongecake. Die kun je natuurlijk vaker gebruiken en met andere dingen vullen.

  3. Birgitte schreef:

    Zou het ook mogelijk zijn om de cake in één keer te bakken? En na het bakken met zo’n draad horizontaal door midden te snijden. Zodat je 2 schijven krijgt?
    Ik heb onlangs zo’n draad-ding gekregen en wil hem graag uitproberen. Kan ik dan dit recept gewoon in één bakvorm doen en bakken. Of wordt het dan te dun of niet luchtig genoeg?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De cake wordt dan inderdaad niet luchtig genoeg.

  4. jildou schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    Wat is eigenlijks het verschil tussen deze cake beslag en die van een biscuit of gewone cake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Biscuit is droger dan een sponge cake, beide zijn wel heel luchtig. Sponge cake is een soort botercake en dus een stuk machtiger dan biscuit.

  5. Marja schreef:

    Het ziet er zeer smakelijk uit Laura! En het toeval wil dat Victoria Sponge cake ook op mijn nog to do list staat! Dus….nu heb ik echt geen excuus meer om het niet te maken en moet ook ik er aan geloven. Maar met jouw makkelijke recept is het vast goed te doen! Dan moet het dit weekend maar “gebeuren” denk ik zo.
    Bedankt voor het recept Laura en voor nèt dat laatste zetje.
    Een geweldig weekend gewenst en tot de volgende keer!
    Liefs, Marja. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      veel bakplezier dit weekend! 🙂

  6. Melanie schreef:

    Ik vind het altijd zoooooo leuk dat je foto’s maakt van het beslag!! Ik hou echt van het uiterlijk, de structuur, de romigheid van een mooi beslag!

    1. Laura's Bakery schreef:

      dankjewel! Wat leuk om te horen 🙂

  7. Meike schreef:

    Hee Laura!

    De sponge cake staat in de oven. Spannend!
    Ik heb nog wel een bekertje slagroom gekocht maar met hoeveel suiker kan ik deze het beste opkloppen?

    Liefs Meike

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met 2 eetlepels suiker 🙂

  8. Paola schreef:

    Hoi Laura,
    Ik vroeg me af of ik de cake de avond ervoor al zou kunnen bakken?
    Ivm tijdgebrek komt dat wat beter uit. Zo ja hoe kan ik hem dan het beste bewaren? Gr Paola

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan, bewaar hem dan goed luchtdicht zodat hij niet uitdroogt.

  9. Martijn schreef:

    Bedankt voor je Spongerecept. Ga ik eens mee spelen.

    Als dank wat tips & tricks voor slagroom:
    * Alle ingredienten en materialen moeten koel zijn: het is melkvet dat voor de stevigheid zorgt, en het smelt vanaf 10 graden
    * Eiwitten moet je in een volledig vetvrije kom stijfkloppen, maar slagroom juist niet: Die kom mag best een beetje vettig zijn. Restjes afwasmiddel of citroensap vernietigen de vetstrucktuur die voor stevigheid zorgt.

    Verwenrecept voor slagroom:
    (zorg voor een koele kom die niet tezeer ontvet is, en zorg ook dat je garde/mixer niet te warm is)
    * 100 ml slagroom (gekoeld)
    * 40 ml mascarpone (dit is iets vetter dan slagroom en geeft naast een fijne smaak ook wat extra stevigheid)
    * 10 gram poedersuiker (maar dit is voornamelijk voor de smaak, mag gerust meer of minder zijn)
    * eventueel een smaakstof op oliebasis.

    Slagroom en mascarpone samen kloppen tot dat je bijna slagroom hebt,
    dan suiker en smaak erbij, nog even doorkloppen en klaar!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Martijn,
      Bedankt voor de tips en het lekkere recept! Recept ga ik zeker eens proberen! Waar het mis ging met de slagroom durf ik niet te zeggen. Kom was koel en niet ontvet, misschien had ik gewoon pech 😉

  10. Mere schreef:

    Is t recept met bakmeel of bloem? In ingrediënten lijst staat bakmeel maar in recept staat bloem

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt niet nee, het moet zelfrijzend bakmeel zijn. Ik zal het gelijk even aanpassen!

  11. Annette schreef:

    Gisteren zelf de jam gemaakt, nu de eerste cake in de oven. Kan maar 1 tegelijk maken helaas. Ben erg benieuwd naar het resultaat. De slagroom doe ik wel gewoon bovenop want dat lees ik nu pas en ik heb nu geen slagroom in huis 😛

  12. Annette schreef:

    Hij is heerlijk!
    Nog even een vraagje.
    Moet ik hem in de koelkast bewaren of er juist buiten? Hij heeft de hele avond in de koelkast gestaan maar op de folie kwam allemaal vocht waardoor de poedersuiker wat gesmolten is ofzo. Vandaar dat ik me af vraag of ik hem niet beter er buiten kan bewaren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hij hoort inderdaad buiten de koelkast (zonder slagroom!), in de koelkast droogt cake uit.

      1. Annette schreef:

        Oh oeps. Dan haal ik hem zo direct uit de koelkast hoop dat ie niet te erg uitgedroogd is al dan.

  13. Erika schreef:

    dus dat hele recept is voor 2 bakvormen?

    1. Laura schreef:

      Ja dat klopt, van die twee plakken cake maar je weer 1 taart.

  14. jok schreef:

    coole taart

  15. Cem schreef:

    Als je het dubbele van de cake wilt maken heb je dan ook dubbel Aantal eieren nodig 8 of gewoon 1 extra ?

    1. Laura schreef:

      Je verdubbelt dan alle ingrediënten

  16. Cem schreef:

    Wat gebeurt er als je meel gebruikt ipv bakmeel?

    1. Laura schreef:

      Zolang er geen zelfrijzend op de verpakking staat niks 🙂 (geen verschillend in ieder geval)

      1. Cem schreef:

        Ik bedoelde bloem dus wat er gebeurt als je bloem gebruikt ipv zelfrijzend bakmeel?

        1. Laura schreef:

          Dan rijst het niet, de bakpoeder ontbreekt dan.

  17. Beatrix schreef:

    Laura, nu las ik juist het recept van een american sponge cake. Ze maken dat zonder enige vetstof. Ik ben daar wel erg benieuwd naar. ?

    1. Laura schreef:

      Daar ben ik nog niet mee bekend, zal eens op zoek gaan naar een recept om het te proberen. Nu ben ik ook wel nieuwsgierig 😉

      1. Beatrix schreef:

        http://www.joyofbaking.com/AmericanSpongeCake.html

        Dit is de betreffende sponge cake. ?

        1. Beatrix schreef:

          Laura, kan ik de ‘cream of tartar’ vervangen door natriumbicarbonaat?

          1. Laura schreef:

            Cream of tartar is een zuur en heeft geen rijzende werking, je kunt het dan beter vervangen door citroensap 🙂 Ziet er wel lekker uit de cake! Lijkt een beetje op angel food cake, maar dan met hele eieren.

  18. Beatix schreef:

    http://www.maakjetaart.nl/ingredienten-bak-supplementen-c-336.html

    Laira, zojuist gevonden: kijk eens naar cream of tartar. ?

    1. Laura schreef:

      Het wordt vaak in combinatie met baking soda gebruikt als rijsmiddel, omdat cream of tartar het zuurtje is wat baking soda nodig heeft om te rijzen 😉 Cream of tartar op zichzelf heeft geen rijzende werking.

  19. Suzan schreef:

    Ik heb helaas alleen maar eieren maat m. Hoeveel moet ik gebruiken?

    Dankzij jou site helemaal bakverslaafd!

    1. Laura schreef:

      dan zou ik er 5 nemen 🙂

  20. Rianne schreef:

    Als ik er nu wel slagroom op doet en,als de taart niet helemaal op gaat, een dagje wil bewaren; moet ik de taart dan goed verpakken en dan in de koelkast of raad je iets anders aan?

    1. Laura schreef:

      Dan inderdaad goed verpakken en in de koelkast, anders gaat het niet goed met de slagroom.

  21. Rianne schreef:

    Vandaag gemaakt. Wat ontzettend lekker. Ik heb er zelf nog verse aardbeien en slagroom tussen gedaan.
    Smullen!

  22. Niset schreef:

    Fijne site Laura, ik heb al veel nieuwe dingen van je geleerd want je legt t heel duidelijk uit. Van slagroom heb ik wel eens gehoord dat je er niet van likken mag, althans, niet twee keer met dezelfde vinger, omdat speeksel enzymen bevat waar slagroom van inzakt. Ik was mn handjes dus vaak 🙂

  23. Yoka schreef:

    Hi Laura,

    Ik ben zelf ook enorme bakfan en wilde mijn moeder verrassen met een heerlijke taart!
    Nu wilde ik eens de sponge cake proberen en ik denk dat als ik hem heb gebakken ik hem wel kan invriezen voor twee dagen, maar wilde het toch voor de zekerheid nog even navragen 😉

    Wat zeg jij?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor twee dagen zou ik hem niet invriezen, maar gewoon verpakt buiten de koelkast bewaren.

  24. marian kerstholt-scoltens schreef:

    hoelang kun je vanille-essence op oliebasis bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik ken dit essence niet (is het zelfgemaakt?), maar ik denk behoorlijk lang.

  25. Yvonne schreef:

    Ik heb deze taart 2 wkn geleden gemaakt met clotted cream en jam ertussen. Heeeeerlijk. Ik ga er nu weer een maken! Bedankt voor t recept!
    Clotted cream: twee delen slagroom en 1 deel mascarpone. Ik heb m een beetje gezoet met poedersuiker maar dat hoeft niet. De creme is wat dikker, romiger ?

  26. Bianca schreef:

    Ik heb deze taart al twee keer gemaakt; heerlijk! Nu wilde ik er voor de variatie iets anders mee doen, zou je een beetje cacao toe kunnen voegen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat zou prima kunnen ja.

  27. Jeroen schreef:

    Ziet er lekker uit en ga ik zeker proberen. Gebruik je margarine of roomboter?

    1. Laura Kieft schreef:

      boter = ongezouten roomboter bij het bakken.

  28. Patries schreef:

    beste laura,

    ik maak mijn taarten die ik afmaak met botercreme altijd met biscuit cake maar is het ook mogelijk om hiervoor de sponge cake te gebruiken?( voor de dubbelgelaagde of 3 dubbelgelaagde cakes)

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, waarom niet 😉

  29. Corinne schreef:

    Hi
    Heb net je recept gemaakt. Zag je revept met mango en de mijne worst met rood druit.
    Maar de zijkant zojn gaar en donker en het kidden is niet gaar. Wat heb ik verkeerd gedaan?
    Ik snij het midden er maar uit….

    1. Laura Kieft schreef:

      Klinkt alsof je misschien een combimagnetron hebt? Die staan er helaas om bekend dat je daar niet zo goed in kunt bakken. Buitenkant gaar en midden niet zoals je omschrijft.

  30. Carolien schreef:

    Ha Laura,

    Op welke warmte en welke tijd moet de cake in de oven als je het beslag niet in tweeën verdeeld, maar bij elkaar doet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, omdat ik dat niet getest heb. De temperatuur moet in elk geval lager.

  31. Rosalie schreef:

    zou je in plaats van melk ook water kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, maar ik raad het niet aan.

  32. Kikki schreef:

    Je geeft aan dat de spongecake in de koelkast bewaard moet worden, maar in je reacties hieronder juist niet, dan wordt het droog.
    Wat bedoel je nou precies?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met vulling het best in de koelkast (wel goed verpakt), losse cakes niet.

  33. Sandra schreef:

    Kun je met dit recept ooo cupcakes maken en hoe lang moeten deze dan gebakken worden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Moet zeker lukken, zou met 18 minuten beginnen.

  34. Jessica Monteforte schreef:

    Hallo,
    Ik wil graag een chocolade spongecake maken, maar ik weet niet goed welke hoeveelheid cacaopoeder (raw) ik moet toevoegen. Ik wil vooral vermijden dat ze niet luchtig genoeg is. Heb je een idee?
    Alvast bedankt
    Jessica

    1. Laura's Bakery schreef:

      Laat dan in ieder geval de hoeveelheid cacaopoeder in bloem weg. Ik zou beginnen met 30 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *