Verschillende soorten eetbare lijm

Gepost: 6 januari 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022
3

soorten eetbare lijm

In de wereld van taartdecoratie is eetbare lijm een veelgebruikt product. Of het nu een klein bloemetje is dat je wilt vastplakken, of dat er een parelrand om een taart bevestigd moet worden. Decoraties wil je stevig bevestigen om te voorkomen dat ze plots loslaten. Hiervoor gebruik je dus eetbare lijm, maar wist je dat er ook vele verschillende soorten zijn? Vandaag zet ik voor jullie de meest voorkomende soorten op een rijtje.

Kant en klaar

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Bij taartdecoratie zaken kun je gewoon potjes kopen met hierin kant en klare lijm. Het is een transparant goedje waardoor het niet heel erg opvalt wanneer er een klein beetje onder je opgeplakte decoratie uitkomt.

Deze lijm is vooral geschikt voor kleine decoraties, zwaardere decoraties moet je een tijdje vasthouden of stutten. Anders doet de zwaartekracht zijn werk.

Water + tylose

Dit is mijn favoriet! Eigenlijk is het hetzelfde als kant en klare eetbare lijm, maar nu maak je hem zelf. Daardoor kun je de dikte aanpassen, gewoon een beetje meer tylose toevoegen en je lijm wordt dikker en dus ook steviger. Prijstechnisch is dit ook een fijne oplossing. Een potje tylose is niet zo heel erg duur en je kunt er onwijs veel potjes lijm mee maken. Ik ververs mijn zelfgemaakte lijm regelmatig zodat het altijd schoon blijft. Dit doe je toch minder snel als je een potje kant en klare (duurdere) lijm koopt.

Op Laura’s Bakery staat een handige how to voor het zelf maken van eetbare lijm.

Glazuur

Als je zo nu en dan iets decoreert en dus vast wil plakken heb je misschien niet standaard tylose in huis. De ingrediënten voor een glazuur heeft iedereen meestal wel in huis, aan poedersuiker en water heb je genoeg. Door te spelen met de hoeveelheid water kun je zelf bepalen hoe dik je glazuur wordt. Maak het niet te dun, te veel vocht doet je marsepein of fondant niet veel goeds.

gedecoreerde taart 2a
Royal Icing

Glazuur is een mogelijkheid om fondant decoraties vast te plakken, maar eigenlijk is Royal Icing nog net iets beter. Dus als je ook eiwitpoeder in huis hebt kun je het best hier voor gaan. Royal Icing droogt goed en snel op, handig als je veel wilt vastplakken.

Bij bovenstaande taart heb ik alle bloemetjes bijvoorbeeld met Royal Icing vastgeplakt. Dit werkte veel sneller dan wanneer ik mijn zelfgemaakte lijm zo gebruiken, elk bloemetje zat nu direct goed vast. Ik kleurde mijn icing ook nog grijs, mocht er dan een beetje onder een bloemetje vandaan komen valt het nauwelijks op.

Chocopasta

Ik gebruik chocopasta zelf om de basis van fondant op een cupcake aan te brengen. Ik heb het een keer uit nood gebruikt om een paar decoraties vast te plakken op een aantal cupcakes en dat werkt prima. Dus mocht je lijm op zijn en er is ook geen poedersuiker in huis, kijk in het keukenkastje even of je een pot chocopasta kunt vinden. Ik gebruik het liefst witte chocopasta, dit is iets neutraler van kleur mocht er onverhoopt een beetje zichtbaar zijn.

Water

Als je een beetje water op fondant of marsepein smeert, smelt het oppervlak. Het is immers suiker. Je kunt er nu iets anders opplakken, het water droogt uiteindelijk weer op en je decoratie zit vast. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze manier afraad. Je kunt er zeker decoraties mee vastplakken (al zit het niet heel stevig vast), maar de kans is ook groot dat je je taart of cupcakes verknalt. Je hoeft maar net iets te veel water te gebruiken waardoor een te groot oppervlak begint te smelten, het wordt er niet mooier op.

Wat gebruik jij als eetbare lijm?

Op zoek naar de how to’s van de cupcakes en taart op de foto’s? Die staan op Laura’s Bakery: Minion cupcakes | Zilveren taart

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

 1. VanesA schreef:

  Ik gebruik soms coco’s boter en dacht eerst dat je dat ging ,proeven maar nee

 2. Janice schreef:

  Hallo Laura,

  Ik wil een plakje cake decoreren (rimpeltjes van maken) maar weet niet of ik royal icing of botercreme voor moet gebruiken.

  Met vriendelijke groet,

  Janice

 3. kim schreef:

  Goedemorgen,
  Als ik nu snoepjes op plastic wil plakken welke soort kan ik dan gebruiken?
  groeten kim

 4. Janet schreef:

  Goedemiddag,
  Ik wou graag een kerstchocolaatje vastmaken op een cupcake , hoe kan ik dit het beste doen?.

 5. Nienke schreef:

  Ik zou graag 2 kerstkoekjes aan elkaar vastplakken met een kerstwens er tussen. Denk je dat dat met glazuur zou kunnen? Alvast bedankt!

  1. Fenaa schreef:

   Hoi kan je ook iets schijverbeeg maken groetsjes fenna

 6. Cissy schreef:

  Ik wil een kerstboompje van bv piepschuim beplakken met bonbons en chocoladeblaadjes.
  Hoe plak ik dat vast?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Met eetbare lijm of karamel.

   1. Cissy Breve schreef:

    Waar is die lijm te koop.

    1. Laura's Bakery schreef:

     Dat kun je het beste even googelen, het is voor mij ook alweer vijf jaar geleden.

 7. Christel Sprankenis schreef:

  Hoi, ik heb ook een vraagje..
  Als je iets print met een foodprinter en je bevestigd dat op een laagje fondant en je laat dit uitharden dan bevestig je dit op een afgesmeerde taart (botercreme) hoe komt het dat de fondant aan de achterkant van de print smelt en de figuur afzakt?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Dat ligt waarschijnlijk aan de soort lijm, is mijn gok?

 8. Christel sprankenis schreef:

  Ik plaats de fondant print toch gewoon tegen de taart maar zonder lijm de taart is afgesmeerd botercreme daar kan je toch niet op lijmen ?

  En deze morgen was de print gesmolten en helemaal af gezakt

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik begrijp je berichtje niet zo goed denk ik. Heb je we 1:1 botercrème gebruikt? Andere soorten laat de fondant smelten. https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-vullen-en-bekleden/

 9. Miranda schreef:

  Beste Laura,

  Ik heb een vraagje. Ik heb koekrolletjes die ik tegen de zijkant van een afgesmeerde taart wil plakken. Nu vraag ik me af of het koek dan zacht wordt en of ik misschien beter de taart met marsepein kan bekleden en dan de koekjes met eetbare lijm erop kan plakken. Weet jij het?
  Of kan ik misschien beter de koekrolletjes op het laatste moment opplakken. Twijfel, twijfel, haha

  Ik hoor het graag!

  1. Laura's Bakery schreef:

   Grote kans dat de koekrolletjes zacht worden inderdaad. Ik zou dit op het laatste moment er tegenaan plakken!

 10. Wilhelmina Berkhout schreef:

  Ik moet een bruidstaart maken, die aangesmeerd is met botercreme. de taart wordt gedecoreerd met gedroogde, geperste eetbare bloemetjes. Soms heel teer en doorschijnend. Heeft iemand ervaring hiermee? Hoe houden de bloemetjes zich op de botercreme?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *