Het verschil tussen kneden, roeren, spatelen, mixen, mengen en kloppen

Gepost: 5 april 2015 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

mixen, roeren, kneden, kloppen

In mijn recepten heb ik het regelmatig over kneden, roeren, spatelen, mixen, mengen en kloppen. Ik merk dat over deze termen nog wel eens verwarring ontstaat. Want gebruik ik bij mixen nu een elektrische mixer, of kun je het ook gewoon met een garde doen. Meng ik iets met een spatel, of doe je dat toch met de hand. Het is iets dat voor mij ontzettend logisch allemaal, maar door jullie vragen ga ik er regelmatig wat beter over nadenken. En zo kom ik ook wel eens tot de conclusie dat het helemaal niet altijd even logisch is. Want kneden doe ik altijd met de hand. Dacht ik, want bij brood zeg ik dat je het kneedt terwijl ik dat toch echt met een mixer doe.

Kortom, tijd om deze termen op een rij te zetten en erbij te vertellen hoe ik het aanpak. Zijn er uitzondering voor bepaalde soorten recepten? Dan staan die er ook bij! Ik hoop dat jullie dit wat meer duidelijkheid geeft. Zo niet, laat het mij weten!

Kneden

Kneden doe je met de hand. Zo meng ik de ingrediënten voor een koekjesdeeg met een mixer en kneed ik het op het eind nog even met de hand tot een mooie bal. Dat krijg je met een mixer (bijna) niet voor elkaar.

Brood is een uitzondering, alleen hierbij zeg ik kneden terwijl ik de mixer met kneedhaken gebruik. Maar dit kun je natuurlijk ook prima met de hand kneden, het duurt alleen iets langer.

Roeren

Even iets door elkaar roeren. Bij droge ingrediënten gebruik ik hierbij een spatel, maar bij natte ingrediënten grijp ik naar de garde.

Spatelen

Het woord zegt het al, hierbij gebruik je een spatel. Meestal om bijvoorbeeld stukjes fruit door een beslag te spatelen, maar ook om poedersuiker door je meringue mengen bijvoorbeeld.

Je spatelt ingrediënten door elkaar als je voorzichtiger te werk moet gaan. Bij een meringue wil je het zo luchtig mogelijk houden en stukjes fruit wil je heel laten. Met een spatel kun je dit veel beter doen dan met een mixer.

Mixen

Mixen doe je altijd met de mixer, maakt niet uit voor welk soort deeg of beslag dit is.

Mengen

Mengen is een term die ik regelmatig gebruik. Per soort deeg en beslag verschilt het materiaal dat je nodig hebt. Bij een cakebeslag gebruik ik bijvoorbeeld een mixer, terwijl ik bij muffins gewoon een garde gebruik.

Je kunt eigenlijk wel aanhouden dat je bij hele vloeibare (muffins) beslagen een garde kunt gebruiken, maar wanneer het steviger wordt (cake, koekjes) gebruik je een mixer.

Kloppen

Voor kloppen kun je zowel een garde als een mixer (met gardes) gebruiken. Voor het romig kloppen van bijvoorbeeld een eenvoudige crème zou je een garde kunnen gebruiken, verder zou ik gewoon de mixer gebruiken. Tenzij je je armspieren wilt trainen natuurlijk 😉 .

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Ansuya Lalay schreef:

    Is ook begrijpelijk Je moet de basis kennen om een recept te maken
    Sommige recepten staat het duidelijk stap voor stap voor de schrijver neer geschreven, maar voor iemand die het recept gaat maken en de termen niet kent. is het acracadabara.
    Voorbeeld, ik heb een surinaamse kookboek. Ik kan er mee werken omdat ik m begrijp. Standaard uien, knoflook, peper en tomaat, klaar! Maar voor mijn vriend is het een raadsel hoe hij die recepten moet maken. De uitleg is meer van doe dit in dat en dat daarin en dan roer je en dan is het klaar. Dat is dus ongeveer de uitleg ervan. lol niet goed en niet fijn om te lezen
    Euh eigenlijk is dit geen goed voorbeeld lol hahaha. Maar gelukkig bestaat er google en daar kan je heel veel dingen op vinden. En jou natuurlijk <3

  2. Peter Onderwater schreef:

    Dank voor de uitleg.
    Hoe ver moet je gaan als er staat ‘klop de eieren even op’?

  3. LC schreef:

    ik heb een recept van een cake en moet je mengen met vlinder wat is dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *