Verschil tussen amandelspijs en marsepein

Gepost: 13 november 2016 Laatst bewerkt: 8 maart 2023
4

marsepein-en-spijs-1a-hb

De tijd van het jaar waarin amandelspijs en marsepein volop worden gebruikt is aangebroken. Zelf ben ik voornamelijk een groot fan van marsepein, echt heerlijk vind ik dat. Wel de echte marsepein dan, want je ziet tegenwoordig ook goedkope namaak, dan worden er bonen en smaakstoffen gebruikt in plaats van amandelen. Marsepein daar snoep ik voornamelijk van, maar met amandelspijs bak ik graag. Als vulling in een taart of lekkere koeken bijvoorbeeld. Soms krijg ik de vraag of je ze kunt vervangen en wat nu eigenlijk het verschil is, want het bestaat beide toch uit amandelen en suiker? Ja, maar het is toch echt verschillend. Ik zal het je uitleggen.

Verhouding en structuur

Hoewel beide producten een mengsel van suiker en amandelen zijn, is de verhouding van deze twee ingrediënten die het grootste verschil maken.

Marsepein is er in vele verschillende verhoudingen, maar het meest voorkomend (en lekkerst) is een 1:3 of een 1:4 verhouding. Dit betekent dat voor marsepein bij een 1:3 verhouding 1 deel amandelen wordt gebruikt en 3 delen suiker. Bijvoorbeeld 50 gram amandelen met 150 gram suiker. In marsepein zit dus meer suiker dan amandelen. Ook heeft (goede) marsepein een hele fijne structuur doordat er poedersuiker wordt gebruikt.

Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, gelijke delen suiker en amandelen dus. Spijs is veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen minder fijn gemalen worden.

marsepein-en-spijs-2a-hb

Gebruik

Marsepein wordt veel gebruikt om taarten mee te decoreren. Maar in het najaar worden er ook veel boetseersels van gemaakt in allerlei vormen en kleuren. Gekochte marsepein kun je direct gebruiken en opeten, ook kun je er eventueel een kleurtje aan geven.

Amandelspijs wordt voornamelijk gebruikt als vulling in gebak. Voordat je het verwerkt in het gebak, meng je het eerst met een beetje ei. Je kunt het dan beter verwerken en het maakt het eindresultaat ook lekkerder. Vaak wordt ook nog wat citroenrasp toegevoegd voor de smaak.

Namaak en kosten

Omdat noten duur zijn, en mensen daarom vaak geen echte amandelspijs en marsepein willen kopen, zijn er alternatieven bedacht. Bij marsepein gebeurt dit vaak door het percentage amandelen kleiner te maken, dat is nog een vrij onschuldige aanpassing. Maar wat ook veel gebeurt, is dat de amandelen gewoon vervangen worden. Dan worden er witte bonen gebruikt, met wat amandel extract voor de smaak. Dit is wat je ook vaak in de supermarkt ziet liggen rond Sinterklaas.

Het is dan wel goedkoop, maar geloof mij dat het ook echt veel minder lekker is. Koop maar eens van zowel de echte als neppe marsepein een stukje en proef het verschil. Je zult het gelijk opmerken.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Martine schreef:

    Klopt als een bus. Bedankt voor de uitleg. Ik maak zelf graag mijn amandelspijs. Van Smaakt kun je redelijke verpakkingen kopen voor een redelijke prijs in de supermarkt. Of je koopt bruine amandelen. Rooster die in de oven en d.m.v. een theedoek haal je het bruine vliesje er van af. Wat meer werk, maar wel de lekkerste amendelspijs.

  2. Carli schreef:

    De verhouding 1:3 betekent 1 deel marsepein op 3 delen suiker. Dus 25 gr amandelen en 75 gram suiker. De hoeveelheden 33,3 en 66,7 passen bij de verhouding 1:2. Klein verschil, grote gevolgen.

  3. Lulu borgsteinnnin schreef:

    Kan u my ‘ n resept stuur vir ’n Kerskrans. Ek is in Suid Afrika. Bedank.

  4. Hannelore Den boer schreef:

    Ik lees hoe ik de amandelmarsepein moet maken.
    Maar graag heb ik wat recepten waar je t in kan verwerken! Kan jij mij daar meehelpen?

  5. Gert schreef:

    Als je in België goede marsepein koop dan is de verhouding 50-50. Of zelfs 52-48 Als je deze bij Delhaize koopt. 52% amandelen dan. Bij echt goede marsepein ( dus niet die zoete troep die ze vaak verkopen) horen er ook nog wat bittere amandelen in te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *