Vegan frambozencheesecake

Vegan frambozencheesecake
84

Met de kruidkoekjes van Mariette uit haar boek Puur Zoet gingen jullie twee weken geleden massaal aan de slag. Vandaag heb ik weer een heerlijk recept van haar hand: een vegan frambozencheesecake. Waar ik totaal geen (vegan) kaas heb gegeten van vegan bakken, heeft Mariette dat gelukkig wel. Sterker nog, als ik iets gezond of vegan wil maken gebruik ik altijd haar recepten als referentiekader. Anders heb ik geen idee waar ik moet beginnen. Ik had bijvoorbeeld ook geen idee gehad hoe ik een vegan cheesecake met frambozen zou maken. Heb jij ook geen idee? Goed nieuws, want Mariette heeft het al voor ons uitgevogeld. Voor nog meer (on)gezonde(re) recepten kun je terecht op haar blog Zoetrecepten.

Vegan frambozencheesecake

Een vegan cheesecake? Mariette weet precies hoe je die maakt! Deze variant met frambozen moet je echt eens proberen.
Porties: 10 personen
Voor een 20 cm bakvorm

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram dadels
  • 100 gram amandelen
  • 50 gram walnoten

Vulling

  • 180 gram cashews
  • 100 ml kokosmelk
  • 90 ml kokosolie
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 limoen
  • 350 gram frambozen
  • Extra fruit voor de topping

Instructies

  • Laat de cashews 8 uur in een bak met koud water weken voor je met de vulling aan de slag gaat.
  • Beleg de bodem van een 20 cm bakvorm met bakpapier. Week de dadels 5 minuten in kokend heet water, giet daarna het water af en pers het vocht er goed uit.
  • Maal de noten grof in de keukenmachine. Zet even opzij in een bakje. Maal dan de dadels tot een fijne massa in de keukenmachine. Meng hier de noten doorheen. Schep het in de bakvorm, verdeel gelijkmatig en druk plat op de bodem. Zet de bodem in de koelkast.
  • Giet het water van de cashews af en laat uitlekken. Doe de cashewnoten, kokosmelk, gesmolten kokosolie, ahornsiroop, sap van de limoen en 200 gram frambozen in de schoongemaakte keukenmachine en maal fijn tot er een zijdezachte vulling ontstaat. Dit kan 5 – 10 minuten duren. Proef of je het zoet/zuur genoeg vindt en voeg anders nog wat ahornsiroop of limoensap toe.
  • Gebruik de overgebleven frambozen om een rand te maken op de bodem, tegen de rand van de bakvorm aan. Giet het mengsel op de bodem met de frambozen en laat een uur opstijven in de vriezer of een nacht in de koelkast.
  • Als de taart uit de vriezer komt, moet hij zeker een uur op temperatuur komen voor serveren. Versier de bovenkant van de taart met rood fruit, kokosrasp, pure chocolade of wat je dan ook lekker lijkt.

Tips

  • De walnoten kun je ook vervangen door 50 gram geraspte kokos.
  • Een andere plantaardige melk kan ook, maar het lekkerste volle resultaat is met volvette kokosmelk.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

9 reacties

  1. Alissa schreef:

    Ha Laura, in het recept heb je het over amandelmelk, maar je bedoelt denk ik kokosmelk (want dat noem je in de ingrediënten lijst en in de tip onderaan). Lekker recept weer!

  2. Carla schreef:

    Ik doe de cashews in kokend heet water gedurende een 20 tal minuten, dan moet je niet een hele nacht wachten. Je kan ze ook in heet water in de microgolf doen tot ze zacht worden, is nog sneller. Ik zeef ook de frambozenvulling, vind de pitjes vrij onaangenaam. 😛

    1. Mariette - Zoetrecepten schreef:

      Kokendheet water is inderdaad een goede tip voor wanneer je bent vergeten ze in de week te zetten ;). Niet iedereen kan tegen de pitjes van frambozen ook, dus goede tips!

  3. Laura schreef:

    Ziet er lekker uit! Kunnen er ook andere noten gebruikt worden, bijvoorbeeld (blanke/rauwe) amandelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      cashews werken wel echt het best in dit geval.

      1. Laura schreef:

        Ah jammer 🙁 Cashews zijn echt de enige noten die ik niet kan eten.

    2. Mariette - Zoetrecepten schreef:

      Macadamia’s schijnen ook goed te werken! Ook al heb ik dat nog niet zelf geprobeerd, maar dat is voor zo ver ik weet het enige alternatief.

  4. Sarah schreef:

    Bedoel je met kokosmelk de echte klappermelk uit zo’n pakje of die van bijvoorbeeld alpro?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Échte kokosmelk, de klappermelk dus inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *