Tips voor een perfecte appeltaart

Gepost: 1 november 2021 Laatst bewerkt: 25 augustus 2023
Tips voor een perfecte appeltaart

Mijn recept voor Oma’s appeltaart is en blijft één van de meest populaire recepten op het blog. Als ik jullie mag geloven hebben jullie ‘m bijna allemaal al wel eens gemaakt. Toch blijven er ook de nodige vragen over binnenstromen, dus het leek me handig (voor jullie, maar ook voor mij ?) om ze te bundelen in een artikel. Met deze tips bak je de perfecte appeltaart!

Welke appels zijn het meest geschikt voor appeltaart?

Het belangrijkste hierbij is dat je handappels gebruikt en geen moesappels. Oftewel een stevige appel, met een zoetzure smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Lees hier meer over alternatieve soorten appels die je ook kunt gebruiken.

Moet je de appels schillen?

Ja, dit vind ik wel het lekkerst, maar het moet natuurlijk niet. Echter heb ik hier wel rekening mee gehouden met de hoeveelheid die ik in de ingrediënten noteer. De 1,5e kilo appels is dus ongeschild.

BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasserbestendig.

Help mijn deeg is plakkerig / te slap, wat nu?

Laat het deeg even rusten in de koelkast, daar wordt het steviger van en dan kun je het beter bewerken. Als het daarna nog steeds erg plakkerig is, dan is er waarschijnlijk wat misgegaan bij het afwegen en kun je het beste wat extra bloem door het deeg kneden. Voeg steeds één eetlepel bloem toe totdat het goed werkbaar is.

Help mijn deeg is droog en brokkelt uit elkaar, hoe kan dat?

Mijn eerste vraag is altijd: heb je je exact aan de ingrediënten gehouden of misschien een ingrediënt vervangen of aangepast? Dan ligt het probleem waarschijnlijk daar. Als je exact het recept hebt gevolgd dan kan het zijn dat de boter nog te koud is (alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn) of dat mijn ei nét iets groter was. Je kunt het deeg het beste even door kneden met de hand. Als dit niet helpt kun je een beetje extra boter toevoegen.

Waardoor kan ik het ei in appeltaartdeeg vervangen?

Vooropgesteld staat dat ik het liefst gewoon ei gebruik, want dat zorgt voor het lekkerste resultaat en het meest soepele deeg. Maar als je dit echt moet vervangen dan raad ik hiervoor melk aan; pas wel op dat je het deeg niet te vochtig maakt. Melk werkt ook prettig wanneer je een kleinere appeltaart wilt maken en het ei niet meer om te rekenen valt naar een kleinere hoeveelheid. Ik deed dat bijvoorbeeld in het recept van een kleinere appeltaart voor vier personen.

appel-kaneel kwarkcake-1a

Hoe wordt mijn appeltaart minder nat van binnen?

Om een vochtige bodem van de appeltaart te voorkomen, strooi ik altijd wat paneermeel op de bodem voordat ik de appelvulling erin doe. Maar er zijn meer manieren waarop dat kan, zo is het ook erg lekker om 1-2 eetlepels custardpoeder door de appelplakjes te mengen voordat ze in de vorm gaan. En deze tip kreeg ik van een lezer, maar heb ik nog nooit zelf toegepast: beleg de bodem met speculaasjes! Deze nemen het vocht op én smaken erg lekker.

Heb je dit allemaal al eens geprobeerd maar blijft de bodem van je appeltaart vochtig? Dan heb je waarschijnlijk niet de juiste appels gebruikt. Lees hier welke soorten appels je het beste kunt gebruiken.

Hoe voorkom ik dat de appeltaart uit elkaar valt bij het snijden?

Om dit te voorkomen snijd ik plakjes van de appels en geen stukjes. Stukjes vallen makkelijker uit de punt bij het aansnijden, terwijl je met de plakjes een stevig bouwwerk creëert. Daarnaast is het belangrijk om de appeltaart na het bakken eerst goed af te laten koelen. Hierna moet hij goed stevig zijn en gemakkelijk aan te snijden.

Toch zul je nooit helemaal kunnen voorkomen dat er een stukje appel uit je appeltaart valt. Het is nu eenmaal geen gebak om uit de hand te eten bijvoorbeeld. Dan kun je beter bovenstaande appel-kaneel kwarkcake maken.

BAKTIP: Ik gebruik al jaren deze springvorm van Le Creuset voor al mijn appeltaarten. De vorm is misschien relatief iets duurder, maar ziet er na intensief gebruik nog steeds goed uit.

Hoelang kun je een appeltaart bewaren?

Een afgebakken appeltaart kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of bijvoorbeeld onder een stolp. Je kunt een appeltaart ook prima invriezen. Verpak de appeltaart dan luchtdicht en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer. Als je de ontdooide appeltaart opnieuw serveert vind ik het altijd erg lekker om deze opnieuw (kort) op te warmen in de oven.

Kun je appeltaartdeeg invriezen?

Dit zou in principe prima moeten kunnen, maar ik heb het zelf nog nooit gedaan. Ik bak de appeltaart liever meteen af en vries deze vervolgens in. Houd er wel rekening mee bij het invriezen van appeltaartdeeg dat het vochtiger zal worden door de condens die ontstaat bij het ontdooien. Kneed het deeg na het ontdooien daarom nog even goed door en voeg eventueel nog wat extra bloem toe.

Ben ik volgens jou nog een belangrijke tip vergeten voor het bakken van de perfecte appeltaart? Laat het me dan weten onder dit artikel in een reactie en dan volgt er snel een update.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

19 reacties

  1. Nanda schreef:

    Beste Laura,

    Ik heb altijd van mijn oma geleerd om de appels, rozijnen en suiker even in de pan te verwarmen totdat ze beetgaar zijn. Dan afgieten en uit laten lekken, dan heb je heerlijke zachte vulling(soms eet je appeltaart met te harde appels vind ik) op de bodem leg ik altijd custard.
    Vandaag ga ik een versie maken met speculaaskruiden en spijs jammie!
    Groetjes Nanda

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede tip! Veel bakplezier:).

  2. Monique schreef:

    Wij (mijn man doet de appels) bakken de appels ook even in de pan, pas op het laatst de suiker (of soms honing) erbij m. Die smelt dan al een beetje. Wel uit laten lekken in een vergiet en dan in de taart doen. Erg lekker!

  3. Marguerite schreef:

    Speculaas op de bodem werkt goed en maakt de appeltaart heel lekker. Ik hak overigens de speculaasjes fijn in de keukenmachine. Werkt perfect!

  4. Jolanda schreef:

    Pepernoten op de bodem is ook erg lekker.

  5. Nathalie schreef:

    appeltaart deeg invriezen werkt prima! omdat ik het nogal veel en zwaar werk vind om het deeg te maken, maak ik altijd een grote hoeveelheid deeg en vries ik dat in porties in. Je kunt het rustig 3 maanden in de diepvries bewaren.

  6. Thecla kuijs schreef:

    Ik doe vaak een pakje John moir puddingpoeder door mijn appels ipv custard je kunt div.soorten krijgen ik gebruik vaak de rum rozijnen variant maar de bitterkoekjes doet het ook heel goed.

  7. Esther schreef:

    De appeltaart ongebakken invriezen werkt top, ook met noten en amandelspijs. Wel de taart eerst met plastic folie inwikkelen voordat het de vriezer ingaat, zodat het vocht niet verloren gaat.
    Een dag voor gebruik haal ik de taart uit de vriezer. Even het deeg met ei insmeren en afbakken maar. Een heerlijke verse appeltaart.
    Mensen vragen altijd hoe ik aan zo’n heerlijke warme appeltaart kom…nou zo. 😉

  8. Thecla Kuijs schreef:

    Laura ik doe geen suiker in de appels maar ipv custard een half pakje John moir pudding,die is er in verschillende smaken dus dan kun je ook variëren, zelf vind ik rum rozijnen erg lekker

  9. Elisabeth Hof schreef:

    Om te voorkomen dat de appeltaart uit elkaar valt tijdens het snijden, duw ik de stukjes appel zo stevig mogelijk aan.

  10. Angelique schreef:

    Bitterkoekjes verkruimeld op de bodem ook erg lekker

  11. Monique schreef:

    Ik bak de appeltaart het laatste kwartier ongeveer alleen op onderwarmte. Vaak is de bovenkant al goed maar de massa zit onderin de appeltaart. Zo wordt hij niet nat.
    Ik doe geen rozijnen erin en leg op de bodem zelfgemaakte amandelspijs.
    Ik begin met het schillen van de appels tegen de tijd dat het deeg klaar is, ligt er al een plasje vocht onderin welke je zo kan afgieten. Ipv kaneel vind ik de speculaaskruiden van Jonnie Boer heel lekker. Kan in de herfst natuurlijk ook door het deeg heen.
    Wel leuk om andere ideeen te lezen.
    Zoals speculaasjes op de bodem.

  12. Annemarie Vink schreef:

    Hoi Laura, wat is je ervaring met de taart maken en dan de volgende dag pas bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik zelf niet aanraden, dan wordt het deeg erg vochtig.

  13. Sophie schreef:

    Beste Laura,
    Mijn tip is de appels een dag van tevoren te schillen en snijden. Bestrooien met kaneel en suiker en koel wegzetten. Bij sappige appels zul je na een nacht sap aantreffen onderin de bak. Deze niet toevoegen en je appeltaart wordt niet te nat.

  14. Hans van Dijk schreef:

    Ik zou graag willen weten hoe je een appeltaart van de bodem van de springvorm haalt. Tot nu toe sneed ik de appeltaart aan terwijl de bodem van de springvorm er nog onder zat. Maar nu ik een nieuwe dure springvorm heb gekocht wil ik krassen voorkomen. Ik lees echter nergens hoe ik de appeltaart dus veilig van de bodem kan verwijderen…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou er dan voor kunnen kiezen om bakpapier te gebruiken.

  15. Cida schreef:

    Mijn appeltaart is niet helemaal gaar vooral de appels. Kan ik hem terug in de oven zetten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat ligt eraan hoe lang hij al uit de oven is, maar meestal kan dat wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *