Tips voor een perfecte appeltaart

1 november 2021
Tips voor een perfecte appeltaart
3

Mijn recept voor Oma’s appeltaart is en blijft één van de meest populaire recepten op het blog. Als ik jullie mag geloven hebben jullie ‘m bijna allemaal al wel eens gemaakt. Toch blijven er ook de nodige vragen over binnenstromen, dus het leek me handig (voor jullie, maar ook voor mij ?) om ze te bundelen in een artikel. Met deze tips bak je de perfecte appeltaart!

Welke appels zijn het meest geschikt voor appeltaart?

Het belangrijkste hierbij is dat je handappels gebruikt en geen moesappels. Oftewel een stevige appel, met een zoetzure smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Lees hier meer over alternatieve soorten appels die je ook kunt gebruiken.

Moet je de appels schillen?

Ja, dit vind ik wel het lekkerst, maar het moet natuurlijk niet. Echter heb ik hier wel rekening mee gehouden met de hoeveelheid die ik in de ingrediënten noteer. De 1,5e kilo appels is dus ongeschild.

Help mijn deeg is plakkerig / te slap, wat nu?

Laat het deeg even rusten in de koelkast, daar wordt het steviger van en dan kun je het beter bewerken. Als het daarna nog steeds erg plakkerig is, dan is er waarschijnlijk wat misgegaan bij het afwegen en kun je het beste wat extra bloem door het deeg kneden. Voeg steeds één eetlepel bloem toe totdat het goed werkbaar is.

Help mijn deeg is droog en brokkelt uit elkaar, hoe kan dat?

Mijn eerste vraag is altijd: heb je je exact aan de ingrediënten gehouden of misschien een ingrediënt vervangen of aangepast? Dan ligt het probleem waarschijnlijk daar. Als je exact het recept hebt gevolgd dan kan het zijn dat de boter nog te koud is (alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn) of dat mijn ei nét iets groter was. Je kunt het deeg het beste even door kneden met de hand. Als dit niet helpt kun je een beetje extra boter toevoegen.

Waardoor kan ik het ei in appeltaartdeeg vervangen?

Vooropgesteld staat dat ik het liefst gewoon ei gebruik, want dat zorgt voor het lekkerste resultaat en het meest soepele deeg. Maar als je dit echt moet vervangen dan raad ik hiervoor melk aan; pas wel op dat je het deeg niet te vochtig maakt. Melk werkt ook prettig wanneer je een kleinere appeltaart wilt maken en het ei niet meer om te rekenen valt naar een kleinere hoeveelheid. Ik deed dat bijvoorbeeld in het recept van een kleinere appeltaart voor vier personen.

Hoe wordt mijn appeltaart minder nat van binnen?

Om een vochtige bodem van de appeltaart te voorkomen, strooi ik altijd wat paneermeel op de bodem voordat ik de appelvulling erin doe. Maar er zijn meer manieren waarop dat kan, zo is het ook erg lekker om 1-2 eetlepels custardpoeder door de appelplakjes te mengen voordat ze in de vorm gaan. En deze tip kreeg ik van een lezer, maar heb ik nog nooit zelf toegepast: beleg de bodem met speculaasjes! Deze nemen het vocht op én smaken erg lekker.

Heb je dit allemaal al eens geprobeerd maar blijft de bodem van je appeltaart vochtig? Dan heb je waarschijnlijk niet de juiste appels gebruikt. Lees hier welke soorten appels je het beste kunt gebruiken.

Hoe voorkom ik dat de appeltaart uit elkaar valt bij het snijden?

Om dit te voorkomen snijd ik plakjes van de appels en geen stukjes. Stukjes vallen makkelijker uit de punt bij het aansnijden, terwijl je met de plakjes een stevig bouwwerk creëert. Daarnaast is het belangrijk om de appeltaart na het bakken eerst goed af te laten koelen. Hierna moet hij goed stevig zijn en gemakkelijk aan te snijden.

Toch zul je nooit helemaal kunnen voorkomen dat er een stukje appel uit je appeltaart valt. Het is nu eenmaal geen gebak om uit de hand te eten bijvoorbeeld. Dan kun je beter bovenstaande appel-kaneel kwarkcake maken.

Hoelang kun je een appeltaart bewaren?

Een afgebakken appeltaart kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of bijvoorbeeld onder een stolp. Je kunt een appeltaart ook prima invriezen. Verpak de appeltaart dan luchtdicht en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer. Als je de ontdooide appeltaart opnieuw serveert vind ik het altijd erg lekker om deze opnieuw (kort) op te warmen in de oven.

Kun je appeltaartdeeg invriezen?

Dit zou in principe prima moeten kunnen, maar ik heb het zelf nog nooit gedaan. Ik bak de appeltaart liever meteen af en vries deze vervolgens in. Houd er wel rekening mee bij het invriezen van appeltaartdeeg dat het vochtiger zal worden door de condens die ontstaat bij het ontdooien. Kneed het deeg na het ontdooien daarom nog even goed door en voeg eventueel nog wat extra bloem toe.

Ben ik volgens jou nog een belangrijke tip vergeten voor het bakken van de perfecte appeltaart? Laat het me dan weten onder dit artikel in een reactie en dan volgt er snel een update.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

7 reacties

 1. Nanda schreef:

  Beste Laura,

  Ik heb altijd van mijn oma geleerd om de appels, rozijnen en suiker even in de pan te verwarmen totdat ze beetgaar zijn. Dan afgieten en uit laten lekken, dan heb je heerlijke zachte vulling(soms eet je appeltaart met te harde appels vind ik) op de bodem leg ik altijd custard.
  Vandaag ga ik een versie maken met speculaaskruiden en spijs jammie!
  Groetjes Nanda

  1. Laura's Bakery schreef:

   Goede tip! Veel bakplezier:).

 2. Monique schreef:

  Wij (mijn man doet de appels) bakken de appels ook even in de pan, pas op het laatst de suiker (of soms honing) erbij m. Die smelt dan al een beetje. Wel uit laten lekken in een vergiet en dan in de taart doen. Erg lekker!

 3. Marguerite schreef:

  Speculaas op de bodem werkt goed en maakt de appeltaart heel lekker. Ik hak overigens de speculaasjes fijn in de keukenmachine. Werkt perfect!

 4. Jolanda schreef:

  Pepernoten op de bodem is ook erg lekker.

 5. Nathalie schreef:

  appeltaart deeg invriezen werkt prima! omdat ik het nogal veel en zwaar werk vind om het deeg te maken, maak ik altijd een grote hoeveelheid deeg en vries ik dat in porties in. Je kunt het rustig 3 maanden in de diepvries bewaren.

 6. Thecla kuijs schreef:

  Ik doe vaak een pakje John moir puddingpoeder door mijn appels ipv custard je kunt div.soorten krijgen ik gebruik vaak de rum rozijnen variant maar de bitterkoekjes doet het ook heel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *