Mijn recept voor Oma’s appeltaart is en blijft één van de meest populaire recepten op het blog. Als ik jullie mag geloven hebben jullie ‘m bijna allemaal al wel eens gemaakt. Toch blijven er ook de nodige vragen over binnenstromen, dus het leek me handig (voor jullie, maar ook voor mij ?) om ze te bundelen in een artikel. Met deze tips bak je de perfecte appeltaart!
Welke appels zijn het meest geschikt voor appeltaart?
Het belangrijkste hierbij is dat je handappels gebruikt en geen moesappels. Oftewel een stevige appel, met een zoetzure smaak. Mijn voorkeur gaat uit naar goudreinetten, maar deze zijn niet het hele jaar verkrijgbaar. Lees hier meer over alternatieve soorten appels die je ook kunt gebruiken.
Moet je de appels schillen?
Ja, dit vind ik wel het lekkerst, maar het moet natuurlijk niet. Echter heb ik hier wel rekening mee gehouden met de hoeveelheid die ik in de ingrediënten noteer. De 1,5e kilo appels is dus ongeschild.
BAKTIP: Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasserbestendig.
Help mijn deeg is plakkerig / te slap, wat nu?
Laat het deeg even rusten in de koelkast, daar wordt het steviger van en dan kun je het beter bewerken. Als het daarna nog steeds erg plakkerig is, dan is er waarschijnlijk wat misgegaan bij het afwegen en kun je het beste wat extra bloem door het deeg kneden. Voeg steeds één eetlepel bloem toe totdat het goed werkbaar is.
Help mijn deeg is droog en brokkelt uit elkaar, hoe kan dat?
Mijn eerste vraag is altijd: heb je je exact aan de ingrediënten gehouden of misschien een ingrediënt vervangen of aangepast? Dan ligt het probleem waarschijnlijk daar. Als je exact het recept hebt gevolgd dan kan het zijn dat de boter nog te koud is (alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn) of dat mijn ei nét iets groter was. Je kunt het deeg het beste even door kneden met de hand. Als dit niet helpt kun je een beetje extra boter toevoegen.
Waardoor kan ik het ei in appeltaartdeeg vervangen?
Vooropgesteld staat dat ik het liefst gewoon ei gebruik, want dat zorgt voor het lekkerste resultaat en het meest soepele deeg. Maar als je dit echt moet vervangen dan raad ik hiervoor melk aan; pas wel op dat je het deeg niet te vochtig maakt. Melk werkt ook prettig wanneer je een kleinere appeltaart wilt maken en het ei niet meer om te rekenen valt naar een kleinere hoeveelheid. Ik deed dat bijvoorbeeld in het recept van een kleinere appeltaart voor vier personen.
Beste Laura,
Ik heb altijd van mijn oma geleerd om de appels, rozijnen en suiker even in de pan te verwarmen totdat ze beetgaar zijn. Dan afgieten en uit laten lekken, dan heb je heerlijke zachte vulling(soms eet je appeltaart met te harde appels vind ik) op de bodem leg ik altijd custard.
Vandaag ga ik een versie maken met speculaaskruiden en spijs jammie!
Groetjes Nanda
Goede tip! Veel bakplezier:).
Wij (mijn man doet de appels) bakken de appels ook even in de pan, pas op het laatst de suiker (of soms honing) erbij m. Die smelt dan al een beetje. Wel uit laten lekken in een vergiet en dan in de taart doen. Erg lekker!
Speculaas op de bodem werkt goed en maakt de appeltaart heel lekker. Ik hak overigens de speculaasjes fijn in de keukenmachine. Werkt perfect!
Pepernoten op de bodem is ook erg lekker.
appeltaart deeg invriezen werkt prima! omdat ik het nogal veel en zwaar werk vind om het deeg te maken, maak ik altijd een grote hoeveelheid deeg en vries ik dat in porties in. Je kunt het rustig 3 maanden in de diepvries bewaren.
Ik doe vaak een pakje John moir puddingpoeder door mijn appels ipv custard je kunt div.soorten krijgen ik gebruik vaak de rum rozijnen variant maar de bitterkoekjes doet het ook heel goed.
De appeltaart ongebakken invriezen werkt top, ook met noten en amandelspijs. Wel de taart eerst met plastic folie inwikkelen voordat het de vriezer ingaat, zodat het vocht niet verloren gaat.
Een dag voor gebruik haal ik de taart uit de vriezer. Even het deeg met ei insmeren en afbakken maar. Een heerlijke verse appeltaart.
Mensen vragen altijd hoe ik aan zo’n heerlijke warme appeltaart kom…nou zo. 😉
Laura ik doe geen suiker in de appels maar ipv custard een half pakje John moir pudding,die is er in verschillende smaken dus dan kun je ook variëren, zelf vind ik rum rozijnen erg lekker
Om te voorkomen dat de appeltaart uit elkaar valt tijdens het snijden, duw ik de stukjes appel zo stevig mogelijk aan.
Bitterkoekjes verkruimeld op de bodem ook erg lekker
Ik bak de appeltaart het laatste kwartier ongeveer alleen op onderwarmte. Vaak is de bovenkant al goed maar de massa zit onderin de appeltaart. Zo wordt hij niet nat.
Ik doe geen rozijnen erin en leg op de bodem zelfgemaakte amandelspijs.
Ik begin met het schillen van de appels tegen de tijd dat het deeg klaar is, ligt er al een plasje vocht onderin welke je zo kan afgieten. Ipv kaneel vind ik de speculaaskruiden van Jonnie Boer heel lekker. Kan in de herfst natuurlijk ook door het deeg heen.
Wel leuk om andere ideeen te lezen.
Zoals speculaasjes op de bodem.
Hoi Laura, wat is je ervaring met de taart maken en dan de volgende dag pas bakken?
Dat zou ik zelf niet aanraden, dan wordt het deeg erg vochtig.
Beste Laura,
Mijn tip is de appels een dag van tevoren te schillen en snijden. Bestrooien met kaneel en suiker en koel wegzetten. Bij sappige appels zul je na een nacht sap aantreffen onderin de bak. Deze niet toevoegen en je appeltaart wordt niet te nat.
Ik zou graag willen weten hoe je een appeltaart van de bodem van de springvorm haalt. Tot nu toe sneed ik de appeltaart aan terwijl de bodem van de springvorm er nog onder zat. Maar nu ik een nieuwe dure springvorm heb gekocht wil ik krassen voorkomen. Ik lees echter nergens hoe ik de appeltaart dus veilig van de bodem kan verwijderen…
Je zou er dan voor kunnen kiezen om bakpapier te gebruiken.
Mijn appeltaart is niet helemaal gaar vooral de appels. Kan ik hem terug in de oven zetten?
Dat ligt eraan hoe lang hij al uit de oven is, maar meestal kan dat wel.