Temperatuur + baktijd aanpassen bij ander formaat bakvorm

25 oktober 2016
9

bakvormen 1a

Bij vrijwel al mijn recepten komt een keer de vraag van iemand die het recept in een grotere of juist kleinere bakvorm wilt maken. De hoeveelheid beslag of deeg aanpassen gaat tegenwoordig ontzettend snel en makkelijk met mijn speciale omrekentool, je vult in welke ingrediënten je wilt omrekenen en bij welke vorm die horen en selecteert vervolgens voor welke vorm het moet zijn. De tool doet de rest en laat gelijk zien hoeveel je van elk ingrediënt nodig hebt. Maar dan komt het volgende: moet je nou ook de temperatuur en baktijd aanpassen? En zo ja, hoe dan? Daarover vertel ik je vandaag meer!

Temperatuur aanpassen

Wat betreft de temperatuur is het heel simpel. Daar hoef je namelijk niets aan te veranderen. Of je een cake nu omtovert tot cupcakes of juist andersom, de temperatuur blijft hetzelfde. Makkelijk nietwaar?

Ik wil de pret niet meteen bederven, maar héél soms, in sommige gevallen kan het wel eens fijn zijn om de temperatuur toch wel een beetje aan te passen. Ik vertel daarover meer in het voorbeeld bij het aanpassen van de baktijden. Dit omdat het eigenlijk niet vaak voorkomt, alleen bij specifieke baksels.

Baktijd aanpassen

Wat wel (bijna) altijd aangepast moet worden is de baktijd. Dat is helaas is lastiger uit te leggen omdat dit echt per recept verschilt. Vaak is het ook gewoon een kwestie van proberen. Ik heb zelf wel een richtlijn die ik gebruik en daar zal ik je wat meer over vertellen. Ik neem als voorbeeld een cake recept, maar onderstaand principe geldt voor elk soort recept. Of het nu om een zandtaartbodem of een brownie gaat. Alleen heb je bij deze andere baksels vaak een andere baktijd bij het originele recept waarop je de wijzigingen wil maken. Je zult dus andere baktijden krijgen dan in mijn voorbeeld, maar je weet met die onderstaande voorbeelden dan wel beter of je het moet verkorten, en zo ja hoeveel ongeveer. Ik hoop dat dit nog logisch klinkt voor jullie 😉

voorbeelden

Laat ik beginnen met een simpele cake. Een cake bak je -over het algemeen- in een cakeblik van 25 cm in 60 minuten op 175 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Cupcakes (12 stuks) met dezelfde hoeveelheid beslag bak je in ongeveer 18-20 minuten gaar en goudbruin. Maar wanneer je mini cupcakes (±36 stuks) neemt, hebben ze maar zo’n 12 minuten nodig. En dat allemaal op dezelfde temperatuur van 175 graden.

Je kunt een cake ook bakken in een andere vorm dan een rechthoekig cakeblik. Stel dat je er een plaatcake van maakt (nog steeds met de hoeveelheid beslag van de 25 cm cake) en een vorm van ongeveer 20×30 cm gebruikt, wordt de cakelaag dunner. Hij heeft dan ook minder tijd nodig om gaar te worden. Zo’n cake heeft ongeveer 45 minuten nodig. Hoe dunner de cake, hoe korter de baktijd.

bakken oven 1a

Jeetje, wat kun je toch veel met een cakerecept. Nog een voorbeeld; een ronde cake maken. Als je die plat maakt geldt hetzelfde als bij de plaatcake. Maar als je juist een hogere cake wilt bakken om bijvoorbeeld door te snijden en te vullen, zul je iets meer moeten aanpassen. Stel dat je een ronde cake van 15 centimeter maakt met dezelfde hoeveelheid beslag, dan moet je naast de baktijd ook de temperatuur aanpassen. Als je dat niet doet, zal de buitenkant al gaar zijn, terwijl dit in het midden nog niet het geval is.  Verlaag daarom de temperatuur naar 150 of 160 graden en begin met een baktijd van 45 minuten. De cake zal nu langzamer, maar wel gelijkmatiger gaar worden. Prik na die 45 minuten even in de cake om te kijken of hij gaar is en verleng zo nodig de baktijd tot hij wel gaar is. Hoogstwaarschijnlijk heeft de cake ook gewoon een uur (of zelfs iets langer) nodig, maar bij dit soort cakes vind ik het zelf prettiger om hem goed in de gaten te houden voor het lekkerste resultaat.

In deze voorbeelden zie je dat ik de baktijd bijna elke keer verkort. Verlengen kan ook, maar dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer je ook de hoeveelheid beslag vergroot. Hoe groter de massa, hoe meer tijd er nodig is. Ik begin zelf in deze gevallen gewoon altijd met 60-70 minuten en die baktijd verleng ik indien nodig steeds met 5-10 minuten. Is de binnenkant van je cake nog heel vloeibaar, tel er dan 10 minuten bij op. Gaat het de goede kant op? Dan is 5 minuten extra voldoende.

Conclusie

Als het aankomt op cake, dan heb ik je de meest voorkomende aanpassingen van bakvorm in combinatie met baktijd nu gegeven. Natuurlijk zul je net zien dat jij een andere maat bakvorm hebt, maar met bovenstaande voorbeelden zul je nu veel beter weten hoe je het kunt aanpassen.

Wordt de cake kleiner en/of platter, dan verkort je de tijd. Wordt hij groter, dan heb je meer tijd nodig. En heb je nu echt geen idee waar je moet beginnen? Zoek dan een soortgelijk recept qua formaat/bakvorm van het baksel uit en kijk in de receptuur naar de baktijd, dit zal je ook een goede indicatie geven. Houd verder aan dat je beter met een iets kortere baktijd kunt beginnen en die wat verlengen om hem gaar te krijgen, dan dat hij er te lang in zit en droog of zelfs zwart uit de oven komt.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

21 reacties

 1. Manou schreef:

  Beste Laura,
  Ik twijfel vaak over de ovenstand. Er staat over het algemeen in recepten vaak niet duidelijk of het hete lucht of boven en onderwarmte moet zijn. Geldt niet alleen voor jouw recepten hoor. Maar ik vraag me dan soms af wat ik het best kan doen?
  Bij stokbrood afbakken, cakes, appeltaart, bladerdeeg..
  Zou je me antwoord kunnen geven?
  Mvg
  M

 2. Angelique schreef:

  Hallo Laura,
  Mijn zoontje heeft een taartenbakwedstrijd op school…….hellup!
  Hij wil graag brownietaart, gewoon uit een pakje hoor. Nu wil ik 2 pakken doen in een ietsje grotere vorm. De normale baktijc is 40 minuten per pak. Hoe lang zou je 2 pakken doen? Hij wordt iets groter maar zeker wel hoger…..
  Groetjes, Angelique

 3. Miranda schreef:

  Goedenavond Laura,

  Vanavond heb ik cinamon Swirl koekjes uit je boek gemaakt.
  Nu heb ik ze in de heteluchtoven gebruikt met dezelfde tijdsduur.
  Moet je de tijd ook aanpassen als je hete lucht oven gebruikt?

  Met vriendelijke groet,
  Miranda van Adrichem

 4. Erckens schreef:

  ik wil twee chocoladebroden tegelijk bakken in een gewone oven. Vroeger had ik een klein oventje en lukte dat perfect maar met één tegelijk. Op 185* ,25 minuten.
  Hoe moet ik dat nu doen ? de tijd op graden hoger zetten?
  Laat mij maar iets weten.

 5. Anke schreef:

  Ik wil een cake bakken in een bakvorm van 30X30X10 cm. Ik zie dat dit ongeveer 3 gewone cake’s zullen zijn qua inhoud. Dus 3 pakken gekocht. Normaal is 1 pak 60-70 min op 150-160 graden. Wat zou jij in dit geval adviseren?

 6. Larissa schreef:

  Hai Laura,

  In je rekenvoorbeeld voor gewone cake geef je aan dat een standaard cake in standaard vorm ongeveer 25 minuten in de oven met boven- en onderwarmte gaat. Je geeft aan bij de plaatcake dat deze minder lang in de oven gaat, omdat deze minder hoog is. Ik denk dat hier een typefout gemaakt is, want als baktijd wordt geadviseerd 45 minuten. Dat is niet minder lang, maar bijna dubbel zo lang 🙂
  Groetjes,
  Larissa

 7. Elisabeth schreef:

  Hoe lang kun je de baktijd van een appeltaart uitstellen.Dus is het verstandiger om ‘m gebakken te bewaren of “rauw”.

 8. Brenda schreef:

  Goedemiddag
  Ik zou graag 2 cake te gelijk willen bakken 1 in cake vorm en ander in taart vorm kan dat ?
  Dan 160 graden ? 60 min?

  Gr Brenda

 9. Wilma van Hoesel schreef:

  Hou Laura,

  Het voorbeeld dat je gebruikt, cake, om uit te leggen hoe je baktijd verkort/verlengt heeft dat een verhouding die ik kan gebruiken? Want ik kan dat niet ontdekken.

  25 cm vorm 60 minuten bakken
  12 cupcakes 18 tot 20 minuten
  36 kleine cupcakes 12 minuten

  Hoe kan ik hierin “logische stappen” zien?

  Groetjes, Wilma

  1. Laura's Bakery schreef:

   Nee, dat kent geen vaste verhouding omdat dit verschilt per recept. De logische stappen zijn af te leiden aan de grootte van de bakvormen. (zie het verschil tussen een 25 cm vorm en een cupcake vormpje, of tussen een cupcake vormpje en een mini cupcake vormpje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *