Stroopwafel cupcakes

Gepost: 20 februari 2015 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Stroopwafel cupcakes
288

Dol op stroopwafels? Dan vallen deze stroopwafel cupcakes zeker in de smaak! Met een prachtige toef van karamel botercrème, simpelweg ontzettend lekker.

Recepten met stroopwafels

Ik ben zo’n iemand die alles lekker vindt waar stroopwafel in verwerkt is. Met zulke heerlijke koeken maak je nu eenmaal met gemak weer een ander lekker baksel. Jullie kennen vast mijn stroopwafel taart wel, of wat dacht je van de stroopwafel cake deluxe?

Vooral dat laatste recept met stroopwafels is echt ontzettend machtig, van die cake kun je een heel weeshuis voeden! Nog eentje in die categorie is mijn stroopwafel cheesecake, om je vingers bij op te eten.

Stroopwafel cupcakes

Dat vind ik zo leuk aan deze stroopwafel cupcakes. Ze zijn te vergelijken met de cake, maar dan in een kleine portie. En ze zijn ook gewoon ontzettend leuk om zo te serveren! Zien ze er niet prachtig uit? Voor de toeven gebruikte ik het 1M spuitmondje (die zit bijvoorbeeld in deze set).

Stroopwafel cupcakes maken

Stroopwafel cupcakes

Stroopwafel cupcakes maken

Zo voorkom je dat stukjes stroopwafel naar beneden zakken

Om te voorkomen dat stukjes naar beneden zakken kun je in een kommetje wat bloem met de stukjes stroopwafel mengen en daarna op deze manier kort door het beslag spatelen. Je leest in dit artikel alles over deze handige baktip.

Zelfrijzend bakmeel vervangen

Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis, maar wel bloem en bakpoeder? Dat is top, want dat kun je net zo goed gebruiken. De juiste verhouding is als volgt:

  • 120 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder

Lees meer over het vervangen van zelfrijzend bakmeel in dit artikel.

Karamelsaus maken

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare karamelsaus kopen, maar nog lekkerder is het om de karamelsaus zelf te maken. Denk er wel aan dat je de karamelsaus (tenminste) een dagdeel eerder hebt voorbereid, omdat deze nog moet afkoelen voor gebruik.

Je gebruikt de karamelsaus niet alleen om ter decoratie over de toeven te gieten, maar je brengt de botercrème er ook mee op smaak. Dan krijg je dus een soort karamel botercrème. Erg lekker!

Tip van flip: kijk ook eens tussen al mijn andere recepten met karamel.

Mooie toeven spuiten

Om de mooie toeven op deze stroopwafel cupcakes te spuiten gebruikte ik het 1M spuitmondje, ook wel de stervormige spuitmond genoemd. Met deze enkele spuitmond kun je allerlei verschillende soorten toeven spuiten, ik laat je in dit artikel vier voorbeelden zien en ik leg uit hoe je de toeven op z’n allerbest op je cupcake krijgt.

Het 1M spuitmondje zit onder andere in deze spuitmondjes set met nog twee hele fijne spuitmondjes die ik jullie kan aanraden. Daarbij gebruik ik zelf altijd wegwerp spuitzakken. Dit werkt het fijnst en vind ik bovendien ook hygiënischer.

Cupcakes met stroopwafel

Help, mijn botercrème is geschift!

Dit is helaas een veelvoorkomend probleem. Een botercrème schift wanneer de ingrediënten teveel van elkaar verschillen in temperatuur wanneer ze worden samengevoegd. Eén van de basisregels bij het bakken is daarom ook dat ingrediënten altijd op kamertemperatuur moeten zijn, tenzij de receptuur anders vermeld.

Nu heb je daar op dit punt niet veel meer aan, maar gelukkig bestaat er een truc om dit te verhelpen. Lees daarvoor mijn artikel over wat je kunt doen om je botercrème uit de schift te krijgen goed door.

Nooit genoeg recepten met stroopwafels? Dan wil jij vast en zeker een kijkje nemen tussen deze verzameling recepten!

50X KOEKJES

Zelf stroopwafels bakken? Of misschien een andere klassieker zoals gevulde koeken? Dat kan! In 50x Koekjes vind je makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Of kies voor de mateloos populaire en ontzettend lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf.

Bekijk en bestel nu!

Afbeelding

 

Stroopwafel cupcakes recept

Recept afdrukken

4.93 van 13 stemmen

Recept: stroopwafel cupcakes

Dol op stroopwafels? Dan vallen deze stroopwafel cupcakes ook zeker in de smaak! Met de karamel crème als toef is het een feestje om naar te kijken.
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Stroopwafel cupcakes

  • 125 gram roomboter ongezouten
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl kaneel
  • 130 gram stroopwafels in stukjes gehakt

Karamel botercrème & decoratie

Instructies

Stroopwafel cupcakes

  • Klop boter en suiker luchtig. Voeg de eieren en melk toe en mix dit tot een glad mengsel. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de kaneel beetje bij beetje toe tot het helemaal is opgenomen.
  • Spatel de stukjes stroopwafel door het beslag en verdeel dit over de cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in 20 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Laat hierna volledig afkoelen.

Karamel botercrème

  • Terwijl de cupcakes in de oven staan, begin je met het maken van de botercrème volgens het recept. Breng de botercrème op smaak door twee eetlepels karamelsaus toe te voegen in de laatste stap.
  • Spuit mooie toeven op de cupcakes, ik gebruikte een stervormige spuitmond (1M). Zet de cupcakes een half uur in de koelkast, dan wordt de toef iets steviger en is de karamel mooier aan te brengen.
  • Als de toef wat steviger is giet je een beetje karamelsaus over de toeven. Steek als laatst een stukje stroopwafel in de toef.
Tips

Giet de karamelsaus zo kort mogelijk voor het moment van serveren op de toeven, dat zijn ze het mooist.
Bewaren

Lees hier alles over het bewaren van cupcakes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

57 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Ik ben wat stroopwafels precies zo! Alles waar ze in zitten vind ik heerlijk: ijs, taart, saus, het maakt niet uit. Dus dit recept sla ik sowieso op 😉 Ik vroeg me alleen af wat voor karamel saus je gebruikt. Kant en klaar of zelfgemaakt? Op zich kan het natuurlijk wel allebei.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Update: In het recept is de link naar het karamelsaus toegevoegd!

  2. Ellen schreef:

    Juum! Wauw, dit is zo indrukwekkend voor gasten!! 🙂

  3. Corinne schreef:

    Ohhh stroopwafels zijn zooo lekker. Ik vind het ook allemaal lekker. Ik maakte vorige week een “gewone” stroopwafelcake. Alleen waren alle stukjes stroopwafel naar beneden gezakt!! Dat was jammer maar de smaak was er niet minder om. Ik ga deze cupcakes snel ook eens maken. Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      om te voorkomen dat stukjes naar beneden zakken kun je in een kommetje wat bloem door de stukjes stroopwafel mengen, dan zakken ze niet meer 😉

  4. Rosanne schreef:

    Ohhh stroopwafelliefde! Mijn taart viel ook zo in de smaak laatst 🙂 Dus ik ga deze bewaren!

  5. Margot schreef:

    Wat een goed idee! En ze zien er zo lekker uit!

  6. Naomi schreef:

    Oh, dit ziet er echt heerlijk uit! Ga ik sowieso een keer maken 😀

    x

  7. Dit ziet er echt heerlijk uit! Echter als ik dan zo iets wil namaken ziet het er minder mooi uit, haha. Smaken zal het vast wel. Misschien maar eens proberen.

    Liefs, Susan

  8. Ann schreef:

    De cupcakes zien er erg goed uit!! Waar heb jij de karamelsaus gehaald? 🙂 Dan ga ik het snel proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het bij Makro gekocht. Maar veel supermarkten hebben ook karamelsaus in het assortiment.

  9. kelly schreef:

    ik heb ze gisteren gemaakt en voor de toef de botercreme van fc gebruikt. Nou heb ik alleen dat de caramel in mn crème is getrokken waardoor het een soort van is gaan craqueleren… Ik heb de caramel van de groothandel gebruikt in zo’n blauwe fles. Heb jij enig idee hoe dat kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat hij is gaan schiften, Dat gebeurt als bijvoorbeeld de ingrediënten niet op dezelfde kamertemperatuur zijn of wanneer je teveel vocht toevoegt.

  10. kaatje schreef:

    Ik heb de cupcakes gemaakt en ze waren heerlijk! Wel heb ik een vraag over de topping. Ik heb botercreme van dr oetker gebruikt en kant en klare karamelsaus.
    Na een paar uur trok de karamelsaus als het ware in de botercreme.
    Moet ik andere botercreme gebruiken of iets anders?
    Ik wil ze maken voor een feestje in de familie en dan moet ik ze al eerder maken, dus kan ze niet heel kort van tevoren afwerken met de karamelsaus.
    Hoor het graag, thanks!

    1. Laura schreef:

      Ik gebruik altijd de botercrème volgens mijn recept (zie linkje bij ingrediënten). Mij gebeurt het nooit dat de saus erin trekt.

  11. Sari schreef:

    Hi! These look delicious! Addicted to stoopwafels…
    I wanted to ask, how much flour and baking powder I should put, instead of that “zelfrijzend bakmeel”. We don’t have that here in Finland 😀 Thanks!

    1. Laura schreef:

      I would replace it with 120 gram flour and 1 teaspoon bakingpowder 🙂

  12. Caroline schreef:

    Ik ga ze dinsdag maken voor mijn afscheid op stage bij groep 7!
    Ik wil de cupcakes op de fiets meenemen en daar pas opmaken. Kan ik de crème de avond van tevoren maken en de volgende dag in een spuitzak meenemen?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Bewaar de zak dan wel buiten de koelkast.

  13. Nienke schreef:

    Bedankt voor het recept. Ik ga ze ook maken als een traktatie op werk 🙂
    Wat bedoel je met bewaar de zak buiten de koelkast in je reactie op Caroline? De crème kan je het beste wel in de koelkast bewaren toch? Mag de spuitzak niet te koud zijn als je de crème op de cupcakes doet?
    (Ik ben nog lerende dat merk je wel)

    1. Laura schreef:

      In de koelkast wordt hij hard, net als een pakje boter. Dan is het niet mogelijk om er gelijk toeven van te spuiten, daarom bewaar ik het buiten de koelkast op een koele plek 🙂

  14. Latifa schreef:

    Hoi,

    Onze AH had geen karamelsaus, heb daarom karamelstroop gekocht. Denk je dat ik dat kan gebruiken door de botercreme en erover ipv karamelsaus?

    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Kan zeker, zou alleen eerst wel even proeven of je het ook lekker vindt.

  15. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Ook ik ben gek op stroopwafels, dus deze cupcakes wil ik graag gaan proberen. Nu vroeg ik me af welke bruine basterdsuiker je gebruikt; lichtbruine of donkerbruine? Verder ben ik benieuwd hoe je deze cupcakes het beste kunt bewaren: in de koelkast of niet en hoe af te dekken?

    Groetjes,
    Patricia

    1. Laura schreef:

      Lichtbruin 🙂 en verder bewaar je cupcakes altijd buiten de koelkast, anders drogen ze uit.

      1. Patricia schreef:

        Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga ze vrijdag maken 🙂

      2. Patricia schreef:

        De cupcakes waren heerlijk, echt een succes en ze zien er ook nog eens erg leuk uit 🙂
        Helaas ging het op het laatst toch nog mis met de botercrème (geschift). Gelukkig heb ik dit met de tips bij het betreffende recept op kunnen lossen door de crème au bain marie een klein beetje te verwarmen en flink door te kloppen met de garde (erg goed voor de spierballen haha). Ik kan iedereen echt aanraden om de botercrème zelf te maken volgens het recept van Laura, die is echt zooooo lekker!

  16. ILDIKO schreef:

    Hallo Laura!

    Heb jij misschien een karamelsaus recept?
    Groetjes en bedankt!

  17. ILDIKO schreef:

    Dank je!
    Groetjes!

  18. iemand schreef:

    hallo laura
    ik vroeg me af
    kun je ook zelf slagroom maken (maar dan vloeibaar)

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan vast, maar ik heb er geen recept voor.

  19. Ryanne schreef:

    Welke boter gebruik je voor de cupcakes? Roomboter of iets anders?

    1. Laura Kieft schreef:

      Altijd ongezouten roomboter

  20. Aniek schreef:

    Ik heb ze gisteren gemaakt, ze waren echt gied gelukt en heel lekker. Het was niet moeilijk om te maken!

  21. Celine schreef:

    Zou je de lichtbruine basterdsuiker ook kunnen vervangen door witte- of donkerbruine basterdsuiker? Die twee soorten heb ik in huis, maar lichtbruin helaas niet…

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan een mix gebruiken

    2. Eda schreef:

      Hallo Laura,
      I made this cupcakes for my brother‘s birthday because he loves stroopwafel and it was amazing. Thanks for the recipe!
      Greetings from germany

  22. Lucie schreef:

    ik heb het gemaakt zonder de botercrème enzo, en dat was ook ontzettend lekker! (mijn botercrème schift ALTIJD)

  23. Monique schreef:

    Ze waren heerlijk!! Mijn vriend en zus waren er dol op? bedankt voor het delen.

  24. manon schreef:

    hey, dit ziet er echt super lekker uit! maar ik heb thuis geen lichtebruine basterdsuikers kan ik i.p.v die suiker ook witte basterdsuiker gebruiken? of kristalsuiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Witte basterdsuiker kan op zich ook prima.

  25. Anneke schreef:

    Hoi! Zou ik de cupcakes met de botercreme erop in kunnen vriezen? Dat ik na ontdooien alleen nog de caramel + stukje stroopwafel erop hoef te doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou dit persoonlijk niet aanraden. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/cupcakes-bewaren

  26. Peters schreef:

    Heerlijk, Maar ik vond ze wel erg zoet. Zou ik wat minder suiker kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, maar je kunt het altijd proberen.

  27. Jelbrich schreef:

    Hey Laura!
    Ik had een vraagje:
    Ik heb op dit moment geen kaneel thuis, en ik kan zelf niet naar de winkel, maar ik zou wel heel graag deze cupcakes willen maken. Is het erg als ik er geen kaneel in doe en dat vervang door nog wat zelfrijzend bakmeel? Ik denk zelf dat alleen de smaak dan een beetje wegvalt. Anders kies ik een ander verrukkelijk cupcake recept uit;)

    Groetjes, Jelbrich.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Weg laten kan, maar de kaneelsmaak zal dan verdwijnen. Ik zou het niet vervangen voor zelfrijzend bakmeel, want de kaneel dient alleen als smaak.

  28. Cato de leerling bakker schreef:

    Ik wilde nog iets kleurrijks aan de cupcakes toevoegen dus ik heb unicorn sprinkels door het beslag heen gemengd en het eind resultaat zag er echt leuk uit

  29. johan & david schreef:

    Ik vroeg me af of je de botercrème ook zonder dat je het eerst op de cupcakes hebt gezet in de koelkast kunnen zetten, in plaats van met de cupcake?

    groetekes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker. Je moet de botercrème dan waarschijnlijk wel weer opnieuw doormixen voordat je het kunt opspuiten.

  30. Ellen schreef:

    Als de cupcakes van de dag tevoren zijn gemaakt voor de dag nadien moeten deze dan in de frigo bewaard worden snachts?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hier lees je daar alles over: https://www.laurasbakery.nl/cupcakes-bewaren/

  31. José Nonnekens schreef:

    Ik zie dat je bij dit recept geen zout toevoegt. Klopt dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad, maar dat kun je naar eigen smaak natuurlijk wel toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *