Stracciatella ijs

Gepost: 11 juli 2020 Laatst bewerkt: 17 juni 2023
Stracciatella ijs
101

Een Italiaanse week en de belofte dat ik mijn ijsmaker vaker zou gebruiken om lekkere recepten te delen. Dat betekent natuurlijk dat er een ijsrecept online moet komen deze week. Ik koos voor een klassieker: stracciatella ijs! Ik zal eerlijk bekennen dat dit niet een smaak is die ik in de winkel of ijssalon uitkies, sowieso kies ik nooit chocolade ijs uit. Maar dit zelfgemaakte stracciatella ijs… WAUW! Wat is dit lekker zeg! Dit gaat zeker vaker gemaakt worden, want mijn voorraad is jammer genoeg alweer op.

BAKTIP: Met een ijsmaker kan je sneller van je zelfgemaakte ijs genieten. Deze ijsmaker een goede en betaalbare optie. Zonder ijsmaker kan je het mengsel in de vriezer zetten en minimaal 4 uur lang ieder halfuur doorroeren. 

Stracciatella ijs-2a

 

Recept afdrukken

5 van 9 stemmen

Stracciatella ijs

Maak zelf je stracciatella ijs met slechts 6 ingrediënten. Ik heb zelf nog nooit zulk lekker stracciatella ijs gegeten.
Voor 4-6 personen

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • merg van 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram pure chocolade fijngehakt

Instructies

  • Doe melk, slagroom en het merg van het vanillestokje in een pannetje en breng aan de kook.
  • Ondertussen klop je de eidooiers en suiker in een kom door elkaar.
  • Als het melkmengsel net kookt, giet je de helft in de kom. Roer goed door en giet dan het mengsel weer terug in de pan.
  • Verhit nog enkele minuten zodat het wat meer kan binden.
  • Giet het mengsel door een zeef en zet het een nacht in de koelkast zodat de smaken goed door kunnen trekken.
  • Zorg ook dat de kom van je ijsmaker in de vriezer is gezet!
  • De volgende dag giet je het ijsmengsel in de ijsmaker, laat ongeveer 20 minuten draaien.
  • Op het eind voeg je de stukjes chocolade toe, laat nog heel even draaien. Daarna schep je het ijs in een bak. Zet in de vriezer om verder op te laten stijven.

Tips

 

  • Doe de restanten van het vanillestokje in een pot met suiker om zelf vanillesuiker te maken.
  • Geen ijsmaker in huis? Je kunt het mengsel ook zo in de vriezer zetten, dan moet je het wel minimaal 4 uur lang ieder half uur doorroeren (dit is om te zorgen dat het romig wordt).

 

Bewaren

In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Kim schreef:

    Dat ziet er zo lekker uit! Daar zou ik wel een bolletje van lusten. Moet er geen zout in? Ik dacht dat zout ervoor zorgt dat het ijs schepbaar blijft.

    1. Laura's Bakery schreef:

      In mijn ervaring is dat niet per se nodig. De room houdt het lekker zacht en smeuïg en voorkomt ijskristallen.

  2. Bonnie schreef:

    Waar moet ik opletten bij het aanschaffen van een ijsmaker/machine?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen, ik heb die van KitchenAid en vind die erg prettig.

      1. Bonnie schreef:

        Bedankt, ik ga nog even op onderzoek uit.

  3. Trudy schreef:

    Verrukkelijk !!

  4. riek schreef:

    Hallo Laura,

    Wat ook heerlijk hier bij smaakt is dit.warme kersen uit een pot met sap.
    doe bijna alles in een klein pannetje.doe wat sap in thee glas vullen met de kersen sap.
    in de pan doe je 1 kaneel stokje en ongeveer 30 a 40 gram suiker en scheutje rode wijn .
    al had ik laatst geen wijn in huis, dat ging ook goed.
    laat het even flink koken tot kaneel stokje wat minder word.
    dan bij thee glas sap maizena mengen goed blijven roeren tot je geen klonten ziet.
    dan doe je dat in het pannetje en dan word het wat dikker.
    te dun dan wat bij vullen met weer thee glas en sap uit het pannetje halen.

    groetjes riek,

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lekkere tips Riek! Dankjewel 😀

  5. Lisa schreef:

    Ik ben erg benieuwd op welke snelheid jij de kitchenaid laat draaien ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een lage stand (2-3). Je wilt het vooral in beweging houden.

  6. Michelle schreef:

    Hoi hoi, ik heb je recept gevolgd en net enthousiaste reacties van de eerste proevers gekregen! Nice!

    Maar ik had zelf wel het idee dat het mengsel was geschift. Ik had een aangekoekte pan en in de zeef eerst een dunne ijsmassa en daarna een soort pudding. Die heb ik nog voor een deel door de zeef geduwd, maar ik vond dat toch een beetje een vreemd idee.
    Nou is het met het vriezen blijkbaar wel goed gekomen, maar een volgende keer zou ik het graag voorkomen. Heb jij daar tips voor? Of hoort het wel zo?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zou inderdaad niet moeten gaan schiften. Je leest er hier alles over: https://www.laurasbakery.nl/hoe-kun-je-schiften-voorkomen/

  7. Aleta Schwartz-Heuvelmans schreef:

    Hoi Laura, ik heb voor mijn verjaardag een ijsmaker gekregen dus ga dit recept zeker proberen! Ik heb wel een vraag: is het recept ook voor andere ijssoorten te gebruiken bijv ipv pure chocolade andere ingrediënten of zonder pure chocola als vanille ijs? Of is dat te makkelijk gedacht? Bedankt alvast!
    Groetjes, Aleta

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor dat moet prima kunnen!

  8. Claudi schreef:

    Hallo Laura,

    Voor de tweede keer probeer ik vandaag dit recept. De vorige keer is helaas (bij 1e gebruik) de koppelstuk van de kitchenaidkop geknapt bij het toevoegen van het mengsel in de vrieskom. Dit is netjes opgelost hoor, ik heb inmiddels een nieuwe. Maar wellicht heb je een tip bij het gebruik hiervan?

  9. Lieke schreef:

    Heerlijk ijs! Al meerdere malen gemaakt en iedere keer goed gelukt! Bedankt voor het recept Laura 🙂

  10. Wilma Stehouwer schreef:

    Ik zou alleen melk en slagroom gebruiken en de eieren achterwege laten. Ik gebruik een eetlepel maissiroop on te stabiliseren en het ijs is echt veel lekkerder dan met eieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *