Weer een recept dat ik van mijn ellenlange baklijst af kan halen: stoofpeertjes. Al regelmatig heb ik ze gegeten, maar nog nooit had ik ze gemaakt. En dat terwijl het echt ontzettend simpel is. Peren schillen, alles in de pan en wachten maar. Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood. Ik koos voor een middenweg door wel bessensap te gebruiken, maar ze ook wat langer te laten koken dan gemiddeld wordt gedaan met sap. Resultaat is dat ze dan van binnen ook mooi rood zijn in plaats van voornamelijk aan de buitenkant. Ik maakte anderhalve kilo stoofperen in totaal en die waren binnen enkele dagen op. Ik gebruikte een groot deel in nieuwe recepten die de komende tijd online komen en de rest deed ik lekker door mijn yoghurt. Dat is heerlijk kan ik je vertellen.
Stoofpeertjes
Ingrediënten
- 1,5 kilo stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman)
- 500 ml rode bessensap
- 1 citroen
- 1 kaneelstokje
- 5 kruidnagels
- 1 steranijs
- 3 el fijne kristalsuiker
Instructies
- Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Ik sneed de onderkantjes wel van de peren af, maar ook die kun je in principe laten zitten.
- Zet de peren in een pan die ruim genoeg is en giet het bessensap erbij (je kunt dus ook rode wijn of druivensap gebruiken in plaats van bessensap). Vul aan met water tot de peren onder staan.
- Neem een dunschiller en schil zo 4-5 reepjes van de citroenschil, voeg deze samen met de overige ingrediënten toe. Roer even kort door zet de pan op het vuur.
- Breng aan de kook, zodra het kookt zet je het vuur laag en doe je de deksel op de pan. Laat de peren ongeveer 2 uur stoven.
- Eenmaal klaar kun je de peren uit het sap halen en gelijk gebruiken. De peren worden weer wat steviger als je ze laat afkoelen. Ze zijn zowel koud als warm te eten.
Tips
- Tip: Je kunt ook de peren al schillen en in partjes snijden, ze zullen dan wat sneller klaar zijn.
- Bewaren: De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.
jammie.n vraagje zijn ze ook zacht?ik heb het twee keer geprobeerd maar bij mij worden ze niet lekker zacht
Ha Florentine, ik heb toevallig gisteren ook stoofpeertjes gemaakt (ander recept, maar dat maakt niet uit). Ik heb ze 2,5 uur heel zachtjes laten stoven op een sudderplaatje. Peertjes waren goed zacht. Ze vielen wel steeds om, dus ik heb proppen aluminiumfolie ertussen gefrommeld. Ook niet echt een succes, uiteindelijk heb ik ze halverwege de kooktijd voorzichtig omgedraaid. Dat ging goed.
Deze waren heerlijk zacht. Hoe langer je ze kookt, hoe zachter ze worden.
Ik hen ze gekookt in rode wijn en dan driekwart eronder. Zo bleef de bevenkant wil en het grootste deel mooi rood. En heb het sap met aardappel zetmeel gebonden en erovet heen gegoten. Heerlijk en super mooi om naar te kijken.
Wat ziet dit er lekker uit zeg! Deze wil ik ook voor kerst gaan maken!
Ik kook de geschilde peertjes met een hele fles glühwein. Smaakt heel lekker en een fles glühwein is heel goedkoop.
Wat een lekker idee ook!
Gisteren heb ik dit recept gemaakt. Zojuist een peertje gegeten, maar helaas smaakt hij bitter… ik vrees misschien iets teveel wit van de citroenschil laten zitten. Dus als je een tip hebt?
Wat vervelend! Dat is inderdaad het enige dat het zou kunnen zijn.
Ik denk dat het komt, omdat er te weinig suiker wordt toegevoegd.
I would love to make this. My oma made them and it was so good. The pears you use we can’t get in canada. Is there another pear that you could suggest or any ideas of what qualities I’m looking for in a pear that is found in the pears you use.
Thank you,
Loretta
Unfortunately you really need special ‘stew pears’ for this recipe.
Thank you, yammer, that is what I thought.
A similar dish might work with Quince fruit! These also get soft only after cooking for a couple of hours and become read when cooked. They’re also family of the Rosaceae family to which apples and pears also belong.
Thank you so much, I shall try that😊👍
Ik kook ze altijd in glühwein, alle kruiden zitten daar nl in 😉!
Dat is een leuke tip!
Stoofperen zijn met dit recept bitter geworden en daarom niet te eten. Ik kan dus opnieuw beginnen. Voor het eerst dat ik citroen en kruidnagel toevoegde, dus dat moet de oorzaak zijn. Hiervoor waren mijn stoofperen altijd perfect. Voorkom nog meer teleurgestelden en pad alsjeblieft dit recept aan!
Hi Ronald, ik heb dit recept al vele malen gemaakt en het heeft nog nooit teleurgesteld (het is nog nooit bitter van smaak geweest). Waarschijnlijk heb jij het witte deel van de citroen meegeraspt/geschild, dat moet je nooit gebruiken want dat geeft die bittere smaak. Wat vervelend dat dit bij je gebeurd is.